Firmy mají strach a odsouvají vstup na burzu

burza

burza Zdroj: profimedia.cz

Firmy po celém světě odložily či zrušily v uplynulých třech měsících své plánované primární emise (IPO) v objemu více než osm miliard eur. Důvodem byly rostoucí obavy z vývoje globální ekonomiky a pokračující dluhová krize eurozóny.

Nervozita na kapitálových trzích způsobila jejich největší rozkolísanost od listopadu 2011. Jak ukázal průzkum poradenské sítě PwC European IPO Watch, důsledkem pak byl dramatický propad počtu nových IPO ve druhém čtvrtletí po celkem nadějném prvním kvartálu.

Ve druhém čtvrtletí 2012 se na evropských burzách uskutečnilo 47 primárních emisí v hodnotě pouhých 721 milionů eur. Proti stejnému období předchozího roku, kdy proběhlo 134 IPO za více než 18 miliard eur, to představuje propad v počtu o 65 procent a v hodnotě o 96 procent.

„Slabý trh IPO odráží nejen náročné podmínky na trhu, ale také počet společností, které odkládají své plány vstupu na burzu o šest až 12 měsíců. Připomíná mi to složitou situaci, která na trhu panovala v druhém pololetí loňského roku. Letošní druhý půlrok bude zřejmě vypadat obdobně, dokud se neobnoví důvěra investorů a nezlepší nálada na trhu,“ říká odborník na kapitálové trhy ze společnosti PwC ČR Petr Podlipný.

Největší evropskou primární emisí bylo ve druhém čtvrtletí IPO italského výrobce kašmírových svetrů Brunello Cucinelli na Borsa Italiana v hodnotě pouhých 158 milionů eur. Následoval poskytovatel zdravotní péče z Abu Dhabi, společnost NMC Healthcare, jejíž IPO na londýnském hlavním trhu vyneslo 142 milionů eur.