Hlavní akcionář vycouval z majitele plzeňského Stocku. Podíl prodal za 202 milionů liber

likérka Stock

likérka Stock Zdroj: ctk

Investiční skupina Oaktree Capital Management prodala svůj zbývající 36,8procentní podíl ve výrobci lihovin Stock Spirits, pod kterého patří i česká likérka Stock Plzeň-Božkov. Prodejem získala 202,6 milionu britských liber. Skupina se tak zbavila všech svých akcií, které ve Stock Spirits měla.

O zájmu Oaktree prodat svůj podíl se mluvilo ještě v loni, kdy skupina ovládala majoritní 91,8procentní podíl Stock Spirits. „Společnost se již dlouhou dobu netajila tím, že se podílu zbaví. Jen čekala na výhodnější cenu,“ říká Jiří Zendulka, analytik BHS Securities.

Podle Zendulky Oaktree hledala zájemce o své akcie ještě před úpisem na burzu. Peníze z prodeje chtěla Oaktree použít na financování svého dluhu. Když neuspěla, loni v říjnu vstoupila na londýnskou burzu a také na neregulovaný trh pražsé burzy START. Při své premiére Oaktree stanovila cenu akcie Stock Spirits na 2,35 libry, což ohodnotilo celou skupinu na 470 milionů liber (asi 14,3 miliardy korun).

Oaktree již při úpisu prodala 55 procent svých akcií, za něž celkem získala 206,5 milionu liber. Zbývajících 36,8 procenta ve v Stock Spirits držela skupina právě až do včerejška, kdy se ceny akcií vyšplhaly na dosavadní rekord 2,75 libry za kus. „Cena je rekordní, stejně tak i doba za jakou se obchod zrealizoval. Obchod oznámili večer po uzavření burzy. Zřejmě se firma obávala poklesu hodnoty akcií, v případě, že svůj záměr oznámí předem,“ uvedl Zendulka. Jména nových majitelů akcií firma nezveřejnila.

V reakci na obchod zároveň s okamžitou platností rezignoval z představenstva Stock Spirits Karim Khairallah, kterého do pozice ředitele jmenovala Oaktree. Majoritním akcionářem Stock Spirits je nyní skupina firem Schroders, Capital Research and Management, Aviva Investors, MG Investment Management, Threadneedle Asset Management, Company Management a Deustsche Asset Wealth Management

Vývoj akcií Stock Spirits na burze v LondýneVývoj akcií Stock Spirits na burze v Londýne | http://www.stockspirits.com

Stock je lídrem

Skupina Stock Spirits je největším výrobcem značkových alkoholických nápojů ve střední a východní Evropě a největším producentem vodky v Polsku a České republice. Byla založena v roce 2007 s podporou investiční skupiny Oaktree Capital Management.

Společnost zahrnuje 25 značek, mezi jinými Fernet Stock, Stock 84, Keglevich, Wódka Žolondkowa Gorzka, Orzel, Limoncè anebo GranGala. V Česku Stock vévodí všem rozhodujícím segmentům na trhu, a to hořkým a bylinným lihovinám, tuzemákům a rumům, vodkám i likérům. Díky akvizici slovenské firmy Imperator loni v prosinci si likérka výrazně posílila pozici na Slovensku.