Investičních příležitostí letos opět ubude, analytici čekají posílení dolaru

Budoucí dodávky surového cukru na burze v New Yorku podražily poprvé za pět let a růst má vydržet další měsíce. Zásluhu na zdražení cukru má především klimatický jev El Niño, který snížil cukernatost třtiny v Brazílii a zhoršil úrodu v Indii a Thajsku.

Budoucí dodávky surového cukru na burze v New Yorku podražily poprvé za pět let a růst má vydržet další měsíce. Zásluhu na zdražení cukru má především klimatický jev El Niño, který snížil cukernatost třtiny v Brazílii a zhoršil úrodu v Indii a Thajsku. Zdroj: Profimedia

Když akcie, tak evropské, když měny, tak dolar, když komodity, tak zemědělské. Tak zní konsenzus v investičních doporučeních pro letošní rok.

Většina investorů bude letos mít opět o něco více práce se správným nasměrováním investic. Americký akciový index S&P 500 skončil loni v minusu. Stalo se tak poprvé od krizového roku 2008. Ačkoli ztráta, kterou americké akcie utrpěly, byla nižší než jedno procento, ukazuje to na omezené růstové možnosti akciových trhů v letošním roce. A také na jejich nestabilitu.

Americká dominance finančním trhům byla zvýrazněna na konci uplynulého roku, kdy se zrak celého finančního světa upínal na americkou centrální banku Fed. Ta se odhodlala k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let a ukončila tak éru levných peněz, které od finanční krize popoháněly cenu akcií, dluhopisů a komodit vzhůru.

Rozhodnutí Fedu také prohloubilo rozdíl mezi Spojenými státy a zbytkem světa. „Americká ekonomika se letos posune z poloviny na konec ekonomického cyklu, což způsobí další komplikace pro rizikovější investice,“ napsali analytici banky ING ve svém výhledu.

Někteří analytici prožívají recidivu Kasandřina komplexu. „Můžeme být na pokraji další krize,“ tvrdí například Adam Hayes ze společnosti Forest Hills Financial Group.

Oslabení eura na 0,98 eura za dolar očekávají ve druhém čtvrtletí analytici ING.

„Přetrvávající problémy v Evropě a splasknutí čínské bubliny by mohlo poslat světovou ekonomiku přes okraj propasti,“ dodává Hayes a připomíná, že centrální banky nyní – na rozdíl od roku 2008 – nemají téměř žádný manévrovací prostor, protože stále drží úrokové sazby na minimech.

Přes nepříliš růžové výhledy mají analytici pár investičních tipů. Další posilování se očekává od amerického dolaru. „Ve druhém čtvrtletí očekáváme oslabení eura na 0,98 eura za dolar,“ říká Petr Krpata, měnový stratég londýnské ING.

Po loňském sešupu by zajímavou příležitostí mohly být některé komodity. Zejména ty zemědělské, a to v důsledku projevů klimatického jevu El Nino, který se v letošní sezoně dostavil s mimořádnou silou.

Pokud jde o akcie, analytici doporučují věnovat pozornost bankám, kterým by měl pomoci zájem firem o fúze a akvizice. Obecně by se mělo lépe dařit evropským akciím. „U evropských firem očekáváme růst zisků o 10 procent, u amerických jen o 6,8 procenta,“ uvedli analytici švýcarské banky Credit Suisse.

Nejvýnosnější akcie roku 2015? Ty jamajské se zhodnotily o 90 procent