Investoři se potýkají s padajícími trhy. Rizikové instrumenty nelákají

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Americká centrální banka Fed při spouštění operace twist (podpora ekonomiky nákupem dluhopisů s delší splatností) minulý týden určitě nečekala, jakou reakci její tanec spustí. Fedu se sice povedlo snížit výnosy dlouhodobých státních dluhopisů, ale pokud měl v úmyslu zvýšit zájem investorů o rizikovější instrumenty, jako jsou akcie či komodity, pak naprosto neodhadl situaci.

Globální akcie, měřeno indexem FTSE All World, vstoupily do medvědího (klesajícího) trhu poté, co spadly o dvacet procent ze svých maxim. Americké a britské akcie dělí od medvědího trhu jeden horší den. Pražská burza do medvědího trhu vstoupila již v srpnu.

Nejhorším dnem minulého týdne byl čtvrtek, který mnozí okamžitě nazvali krvavým, kdy akciové trhy v průměru ztratily čtyři až pět procent. Stratégové fondů tvrdí, že akcie se připravují na možnost recese s dvojitým dnem, v případě, že se horší scénář naplní a svět se opět propadne do recese, čeká je podle analytiků ještě mnohem hlubší propad.

„Tohle je otázka přežití, čekají nás opravdu nebezpečné časy,“ nešetří skepsí Ben Funnell, portfolio manažer a hlavní akciový stratég britského hedgeového fondu GLG. „Vše, co chcete nyní držet v ruce, jsou opravdu bezpečné a jisté investice,“ dodává Funnell. Tvrdí přitom, že pokud svět čeká recese s dvojitým dnem, mají před sebou akcie další minimálně patnáctiprocentní pád.

Řada dalších souhlasí a vyjadřuje zklamání nad činy zodpovědných. Richard Batty ze společnosti Standard Life Investments považuje operaci twist a plán prezidenta Obamy na boj s nezaměstnaností za „nepříliš povedené“.

Paul Quinsee, investiční ředitel JP Morgan Asset Managementu, si všímá rozdílu mezi průměrnou dividendou společností zastoupených v indexu S&P 500 a výnosem desetiletých amerických státních dluhopisů: průměrná dividenda nyní činí 2,5 procenta a výnos státních bondů pouze 1,7 procenta.

Naposledy byl průměrný dividendový výnos vyšší po delší dobu v padesátých letech. „Je nám tedy jasné, že v současnosti můžete sestavit portfolio dobře řízených firem a nakoupit je za velmi dobré ceny,“ uzavírá Quinsee.