Jaroslav Bukovský: Zlaté burzovní skalpy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rafael Matsunaga via Flickr (CC BY 2.0)

Všechny cesty pravověrných burziánů míří pod horké brazilské slunce. Hraje se tu o jeden z nejcennějších skalpů v dějinách světové politiky.

Kurz imaginárních akcií současné prezidentky Dilmy Rousseffové se totiž takřka nezkresleně odráží v cenovkách tamní burzy. Platí přitom pravidlo nepřímé úměry. Čím blíže je tedy prezidentka peklu, tím více se investoři dotýkají nebe.

Jen od počátku března, kdy se pod Rousseffovou pootevřelo protikorupční propadliště, akcie podražily bezmála o dvacet procent. Šestiprocentní výdělek za jediný den nabídla spekulantům i milionová demonstrace uprostřed března. Zatím nejlepším hráčským byznysem však byla sázka na spuštění brazilského impeachmentu.

Za týden nejistoty brali silní hráči rovných deset procent. Už nyní jsou tak tamní akcie letos suverénně nejvýnosnější na světě – a to seriál zlatých impulzů ještě možná neskončil, poslední díl mají burziáni napsán na začátek května, kdy může být osud Rousseffové zpečetěn.

Dokonce masové skalpy čekají na investiční bankéře, kteří svým chlebodárcům zadělávají na největší průšvih za poslední dekádu. Čerstvou obětí je zámořská investiční legenda Morgan Stanley, jejíž majitelé právě kvůli zpackaným obchodům svých investičních expertů vydělali za první čtvrtletí o polovinu méně než loni. I tyto skalpy se cení. Březnovou čistku Credit Suisse v oddělení investic hráči ocenili dvěma procenty růstu akcií.