Kofola zahájila vstup na pražský parket mírným růstem

Kofola

Kofola Zdroj: Kofola

Akcie nápojářské společnosti Kofola ČeskoSlovensko zahájily svůj dnešní vstup na pražskou burzu mírným růstem. Začaly se prodávat na 522 korunách, což bylo o 2,4 procenta více oproti upisovací ceně 510 korun. Nakonec uzavřely na 515 korunách. Objem obchodů přesáhl 15 milionů korun.

Kofola umístila na pražskou burzu celkem 1,5 milionu akcií. Většina – 1,225 milionu – nabídl dosavadní spolumajitel holdingu, společnost Enterprise Investors, dalších 275 tisíc akcí je nových, o které firma zvýšila základní kapitál. Počet akcí nabídnutých Enterprise Investors je přitom s ohledem na upisovací cenu 510 korun téměř o polovinu vyšší, než původně zamýšlel dát k úpisu.

Nápojářská firma už dříve oznámila, že stojí o účast retailových investorů. Zájem byl podle hodnocení Kofoly značný. Objem akcií, který byl jimi objednán před začátkem dnešního obchodování, přesáhl čtvrt milionu kusů, a společnost tak rozhodla objednávky nekrátit a uspokojit je v plné výši.

Zároveň se společnost rozhodla rozdělit malou část akcií mezi své zaměstnance a za každý odpracovaný rok jim věnovat jednu akcii. To se týkalo celkem více než tisíce zaměstnanců.

Kurz akcií Kofoly na pražské burze:akcie Kofolyakcie Kofoly | BCPP

Dnešní údaje pražské burzy sice hovořily o nárůstu kurzu akcií Kofoly ČeskoSlovensko o více než 20 procent. To ale bylo podle burzy dáno tím, že jako počáteční cena nebyla stanovena ve výši 510 korun, ale 424,30 koruny.

Tento kurz vznikl při prvotním umístění akcií firmy na pražskou burzu na začátku října přepočtem kurzu akcií z varšavské burzy, kde se akcie prodávaly předtím. Od října do úterý se s nimi ale neobchodovalo, protože je Kofola na trh nepustila. Cena 510 korun za akcii pak byla stanovena na základě zájmu o dnešní začátek obchodování. Technicky se tak dnes nejednalo o klasické IPO (Initial Public Offering, prvotní veřejná nabídka), ale spíše SPO (Secondary Public Offering, druhotná veřejná nabídka).