Letošní IPO nezopakují loňský rekordní rok

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Primárním veřejným úpisům akcií (IPO) se letos ve světě nepodařilo zopakovat loňský rekordní rok. Jejich počet sice klesl jen o dvě procenta na 1218, ovšem výnosy v přepočtu za 4,87 bilionu korun jsou o čtvrtinu nižší. Vyplývá to ze čtvrtletní studie EY Global IPO Trends.

Ve srovnání s desetiletým průměrem si letošní výsledky stojí dobře. Podle studie se na nich odrazily nevyrovnané výkony jednotlivých regionů, což je důsledkem větší globální nestability. Svou roli sehrál i fakt, že podniky mohou při hledání finančních zdrojů vybírat z širší nabídky.

I přes výpadek čínských burz, kde po část roku nebylo možné umisťovat nové emise, byla letos podle studie nejaktivnější Asie a Tichomoří. Tento region je nejen jedničkou, pokud jde o počet IPO a jejich výnosy, ale je navíc jediný, kde se podařilo překonat výsledky loňského roku.

Alternativní zdroje kapitálu na scéně

V letošním roce se objevila řada alternativních zdrojů soukromého i korporátního kapitálu, čímž se společnostem, které potřebují prostředky na rychlý růst, otevřely nové možnosti financování. Objem likvidních aktiv takzvaných private equity fondů určených na investiční účely se aktuálně odhaduje na 482,8 miliardy dolarů, což je o tři procenta víc než v roce 2014. Letošní rok byl navíc rekordní pro fúze a akvizice, kterých se uskutečnilo nejvíc od roku 2007.

„Příprava IPO trvá obvykle minimálně dva roky. Naproti tomu přístup k soukromému kapitálu je mnohem rychlejší, takže podniky mají možnost dřív dosáhnout na kapitál, který jim zajistí konkurenční výhodu,“ upozornil vedoucí partner oddělení transakčního poradenství společnosti EY v ČR Peter Wells.

I v roce 2016 budou podle něj trh s primárními veřejnými úpisy akcií ovlivňovat základní ekonomické faktory, rozkolísanost a měnová politika. „Máme za sebou rok plný výkyvů a předpokládáme, že i rok 2016 bude podobný. Jsme nicméně opatrní optimisté a věříme, že výhled by se mohl zlepšovat,“ uzavřel Wells.