Maďarský forint se propadl na historické minimum

Kurz forintu k euru za poslední rok

Kurz forintu k euru za poslední rok Zdroj: E15

Forint dnes dopoledne klesl na nejnižší hodnotu v dějinách. Maďarská měna, která se okolo půl 12 prodávala za 319,90 forintu za euro, tak potvrdila vývoj posledních týdnu. Podle analytiků může za propad rostoucí nejistota ohledně financování státního dluhu.

Od začátku dnešního obchodování ztratil forint více než jedno procento, nyní se jeho kurz pohybuje okolo 319 forintů za euro. Předchozí historické minimum činilo 317,90 forintu. Spolu s měnou ztratila přes jedno procento i burza v Budapešti.

Maďarsko už v listopadu požádalo Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o nouzovou finanční pomoc, zatím mu ale nebylo vyhověno. Úvahy EU se totiž kvůli kontroverzním zákonům vlády premiéra Viktora Orbána ubírají opačným směrem. Evropská komise dala jasně najevo, že dokud bude platit nový zákon omezující nezávislost centrální banky, Maďarsko nemůže počítat s unijními penězi. Jednání s MMF ještě neproběhla, ministr národního rozvoje Tamás Fellegi se na ně podle týdeníku Figyelo chystá příští týden.

Vládě tak zatím nezbývá než se obrátit na trh. Jak ale ukázala včerejší dražba tříměsíčních pokladničních poukázek s úrokem dosahujícím 7,67 procenta, takové půjčky vládu vyjdou velmi draho. U pětiletých dluhopisů úrok přesahuje deset procent.

Kurz forintu k euru za poslední rok:Kurz forintu k euru za poslední rokKurz forintu k euru za poslední rok | E15