Na akciích Volkswagenu mohli odvážlivci vydělat

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: CTK

Odvážnější investoři, kteří se nenechali strhnout panikou a nakupovali akcie německé automobilky Volkswagen, když je ostatní hromadně prodávali, se dnes mohou těšit z téměř 40procentního zisku. Jen v tomto týdnu akcie posílily o 12 procent ke 120 eurům. Na začátku října jejich cena spadla k 86 eurům. Reagovaly tak na skandál s podváděním při měření emisí, který se ze Spojených států rozšířil do Evropy.

Tento týden cenným papírům automobilky z Wolfsburgu pomohlo vyjádření jejího šéfa Matthiase Müllera, že se Volkswagenu podařilo dohodnout s německým regulátorem na opravě většiny automobilů s postiženými dieselovými motory. „Naše obavy, že bude nutné fyzicky zasahovat do motorů, se nenaplnily,“ citovala Müllera agentura Bloomberg. To je dobrá zpráva pro akcionáře, protože drtivá většina z 11 milionů automobilů s nechvalně proslulým podvodným softwarem se prodala v Evropě.

Analytici také mírní obavy z dopadu aféry na evropskou a českou ekonomiku. „Celá kauza přišla v relativně dobrou dobu. Evropskému hospodářství se daří, klesá nezaměstnanost, na řadě míst rostou mzdy a lidé si jednoduše chtějí kupovat auta,“ říká Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

„Automobilky v Česku a v Německu hlásí jedno z nejvyšších využití stávajících výrobních kapacit od roku 2008. Těžko proto čekat, že celkové prodeje aut začnou klesat a automobilový sektor jako celek bude omezovat výrobu,“ dodal Bureš.

Pokuta v Koreji
Soul vyměřil Volkswagenu pokutu 14,1 miliardy wonů (313 milionů korun) kvůli manipulacím s emisními testy. Současně firmě korejské úřady nařídily svolat k úpravě 126 tisíc naftových vozů, které falšování údajů o emisích umožňují. Jde o nejvyšší pokutu, jaká kdy byla v Jižní Koreji vyměřena výrobci aut.