Objem primárních emisí v Evropě stoupl na 2,3 miliardy eur

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: newconnect.pl

V prvním čtvrtletí se v Evropě uskutečnilo 58 primárních emisí akcií (IPO) v celkové hodnotě 2,3 miliardy eur. V posledním čtvrtletí 2011 to byly 0,9 miliardy eur a v prvním čtvrtletí 2011 tři miliardy eur. Vyplývá to z průzkumu PwC IPO Watch, který každé čtvrtletí mapuje evropské trhy primárních emisí.

Po delším čase nejistoty a rozkolísanosti se podle PwC na trzích primárních emisí začínají objevovat známky zotavení, zejména v podobě několika významných transakcí dokončených v prvním čtvrtletí.

Průměrná nabídková hodnota primárních emisí vzrostla v prvním čtvrtletí letošního roku na 50 milionů eur ze 17 milionů eur ve čtvrtém čtvrtletí 2011, respektive 39 milionů eur v prvním čtvrtletí 2011.

Pět největších IPO se podílelo na celkové hodnotě více než 86 procenty. Vstup nizozemského kabelového operátora Ziggo na burzu v Amsterdamu a obchodní a marketingové společnosti DSKH v Curychu dohromady vynesly 1,5 miliardy eur, tedy 65 procent objemu evropských IPO v tomto čtvrtletí.

Obrat vzhůru zaznamenal i americký trh IPO. Celkem 44 IPO v hodnotě 4,4 miliardy eur představuje meziročně třetinový nárůst v porovnání se 33 emisemi v prvním čtvrtletí roku 2011. Návrat důvěry na americké trhy spolu s příznivým rozjezdem Evropy v prvním čtvrtletí 2012 dává podle PwC pozitivní vyhlídky na zbytek letošního roku.

„Přípravy na IPO jsou u řady firem v plném proudu. Očekáváme nicméně, že většina nových zájemců počká se vstupem na burzu až na druhou polovinu letošního roku. Snad ještě výraznějším trendem je pak návrat na scénu řady společností, které byly nuceny odložit své plány na IPO v loňském roce. To je důkazem, že stále malátné trhy se začínají zvedat,“ uvedl odborník na kapitálové trhy z PwC Petr Podlipný.