Objemy obchodů na pražské burze stouply o desetinu

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Objemy obchodů na akciovém trhu pražské burzy vzrostly letos proti předcházejícímu roku o 9,4 procenta na 167,9 miliardy korun. Burza cenných papírů o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Letošní nárůst je první od roku 2007, kdy obchody přesáhly bilion korun.

„Za nárůstem obchodní aktivity na pražské burze stojí rekordně nízké úrokové sazby, které nutí české i zahraniční fondy investovat více do akcií než do dluhopisů,“ řekl analytik společnosti Colosseum František Bostl. Tento trend by měl podle něj zřejmě pokračovat i nadále.

Na druhou stranu je velice pravděpodobné, že parket pražské burzy v příštím roce opustí společnosti NWR, Cetin a Pivovary Lobkowicz, což může mít na obchodní aktivitu sice malý, ale přesto negativní vliv. Objemem obchodů se řadí pražská burza mezi ty nejmenší a nejméně likvidní burzy v Evropě, dodal.

Průměrný denní objem obchodů se letos zvýšil na 674,3 milionu korun, zatímco v roce 2014 to bylo 614 milionů korun. Současně rostl i počet transakcí, který v roce 2015 stoupl na 785 551. Tento ukazatel roste na pražské burze již třetí rok v řadě, předloni činil 607 tisíc, loni pak 630 tisíc.

Mezi nejobchodovanější emise v Praze patřil již tradičně ČEZ (59,68 miliardy korun), následovaný Komerční bankou (53,39 miliardy korun) a Erste Group (23,56 miliardy korun). V prosinci bylo zahájeno obchodování s nově upsanými akciemi společnosti Kofola ČeskoSlovensko. Během celkem 19 obchodních dní v roce 2015 byly zobchodovány akcie firmy v objemu téměř 44 milionů korun.

České akcie letos posílily podle indexu PX zhruba o jedno procento, index ukončil rok na 956 bodech. Nejvíce ovlivnil vývoj indexu pokles akcií elektrárenské společnosti ČEZ, které ztratily čtvrtinu hodnoty. Mezi nejziskovější patřily akcie Erste Group, Cetinu či Unipetrolu. Loni i předloni ztratily české akcie podle PX téměř pět procent.

BCPP je z 92,74 procenta dceřinou společností skupiny CEE Stock Exchange Group (CEESEG). Ta je největší burzovní skupinou v regionu střední a východní Evropy.