Odborníci: Krize přicházejí a pomíjejí, kvalitní akcie ale nakonec přinesou zisk

Zdroj: Shutterstock

Ján Hájek a Mikuláš Splítek řídí úspěšné akciové fondy v hodnotě 19 miliard korun. Říkají, že krize a propady k burze patří a že peníze zde nevydělává skvělé načasování, ale dlouhodobá vize, správný výběr firem a disciplína.

Ján Hájek vede již 14 let Top Stocks, největší akciový fond v Česku s více než 70 tisíci klienty a majetkem přes 13 miliard korun. Top Stocks u nás dlouhodobě patří mezi fondy s nejvyšší výkonností.

Top Stocks je výjimečný i tím, že má v portfoliu akcie pouhých 25 firem – těch nejvybranějších, kterým Ján Hájek po důkladné analýze nejvíce věří. A když některou firmu z portfolia prodá, dokáže čekat třeba rok, než ji nahradí. „V investování je strašně důležitá disciplína. To je vlastnost, která dlouhodobě rozhoduje,“ vysvětluje svou strategii.

Ján Hájek. Od roku 2006 řídí akciový fond Top Stocks. Odborníci jej zvolili investiční osobností roku 2019.Ján Hájek. Od roku 2006 řídí akciový fond Top Stocks. Odborníci jej zvolili investiční osobností roku 2019. | Česká spořitelna

Disciplinovanost se nejlépe ukáže v dobách rozbouřených trhů. Ján Hájek to zažil během finanční krize v roce 2008.

Top Stocks měl tehdy výnosnost 29 %, byli jsme úspěšní. A najednou se celý finanční trh sesypal. Hodnota fondu mi spadla na 40 % původního vkladu. Naštěstí jsem na rozdíl od mnoha jiných nezpanikařil a nezačal chaoticky měnit svůj investiční postup. Díky tomu prošlo mé portfolio krizí bez větší úhony.

Když se pak finanční trhy vzpamatovaly, začal Top Stocks stoupat tak rychle, že ho to samotného zaskočilo. „Vzpomínám si, jak jsem si koncem roku 2008 říkal, že budu muset makat deset let, než se z té ztráty vrátím aspoň na nulu. Nečekal jsem, že se tam dostanu už do roka a do dne.“

Česká spořitelna

Čas na burze je relativní

Na burze je běžné, že na nějakém nápadu pracujete třeba tři roky, a nevidíte žádné výsledky,“ říká Mikuláš Splítek, který řídí fond Stock Small Caps. „A pak se vám ta tříletá práce zhmotní během týdne, kdy vám mohou akcie klidně poskočit vzhůru o 50 %. Ale ty tři roky ji musíte stále hájit před svými klienty a nadřízenými, kterým připadá, že nic neděláte.

Fond Stock Small Caps  má přes 40 tisíc klientů, majetek okolo 6 miliard korun a patří stejně jako Top Stocks pod Erste Asset Management. Zaměřuje se na malé firmy z akciových trhů Evropy a Severní Ameriky. „Tato kategorie firem má historicky větší výnos, než je průměr celého akciového trhu,“ vysvětluje Splítek.

Mikuláš Splítek. Jedna z nejvýraznějších osobností nové generace českých investorů. Od roku 2017 řídí akciový fond Stock Small Caps.Mikuláš Splítek. Jedna z nejvýraznějších osobností nové generace českých investorů. Od roku 2017 řídí akciový fond Stock Small Caps. | Česká spořitelna

Na otázku, zda je vhodné ukládat peníze do akcií v době koronavirové paniky, odpovídá Mikuláš Splítek výrokem slavného investičního analytika Thomase Phelpse: Peníze na burze se nevydělávají časováním trhu, ale výběrem jednotlivých firem.

Koronavirus je jev s krátkodobým vlivem, který teď plní titulky médií. Ale vzpomeňte si třeba na rok 2011, kdy strašila investory řecká krize a hrozba, že parlament USA nezvýší vládě dluhový strop. Trhy tehdy spadly o 20 %. Za pár let už si to nikdo nepamatoval a trhy byly násobně výš,“ doplňuje ho Ján Hájek.