Osm nováčků v žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků. Na špici se drží rodina Kellnerových

Renáta Kellnerová

Renáta Kellnerová Zdroj: Tereza Kovandová / E15 Magazín

Renáta Kellnerová ve Výroční zprávě PPF za rok 2021
2
Fotogalerie

V čele pořadí nejbohatších Čechů a Slováků, které každoročně sestavuje deník E15, zůstává s přehledem rodina Kellnerů. Renáta Kellnerová spolu s dalšími dědici po loni zesnulém Petru Kellnerovi disponuje jměním ve výši 345 miliard korun. V žebříčku se letos objevuje osm nováčků, přičemž minimem pro zařazení byl majetek v hodnotě alespoň 4,6 miliardy korun.

Na majetku Kellnerových se téměř výlučně podílí největší česká investiční skupina PPF. Kellnerová tam v první polovině učinila změnu ve vedení, která má být zárukou soustavného tahu na bránu. V půlce června se tak generálním ředitelem stal Jiří Šmejc, který funkci převzal po Ladislavu Bartoníčkovi. Šmejc, jinak majitel investiční skupiny Emma Capital, v žebříčku deníku E15 stojí na 21. příčce s majetkem v hodnotě 24,5 miliardy korun.

Za rodinou Kellnerových se pořadí lehce přeskládalo. Na druhé místo vyskočil Karel Komárek, majitel holdingu KKCG. Do skupiny patří mimo jiné mezinárodní sázková a loterijní společnost Allwyn. Svou sílu ukázala, když vyhrála náročný a veřejností i médii ve Spojeném království ostře sledovaný tendr na provozování prestižní a lukrativní britské národní loterie.

Jakou cestu urazila investiční společnost PPP:

Video placeholde
Třicet let existence společnosti PPF • Videohub

Navíc byl Allwyn, dříve známý jako Sazka, blízko vstupu na newyorskou burzu. Nepříznivá situace na trzích sice transakci zhatila, ukázalo se však, že Allwyn je cenné aktivum. Může tak být jen otázkou času, kdy KKCG opět otestuje akciový trh.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!