Pražská burza dnes dál oslabila, světové akcie naopak přerušily pokles

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Pražská burza dnes dál oslabila, index PX odepsal 2,58 procenta na 1000,9 bodu. Burzu dolů táhly především bankovní emise. Největší ztráta postihla akcie developera Orco. V červených číslech se obchodovaly také středoevropské trhy. Akcie na burzách v západní Evropě po výkyvech během dne nakonec oživily z pondělního propadu a přerušily trend poklesu trvající téměř tři týdny. I americké akcie po včerejším propadu oživily. Dow Jonesův index získával v polovině obchodování více než dvě procenta.

„Vývoj dnešního obchodování na pražské burze ze všeho nejvíce připomínal horskou dráhu. Po otevření do mírné ztráty propadl index PX během necelých dvou hodin až na hodnotu 932 bodů, tedy více než devět procent pod pondělním závěrem. Za další dvě hodiny bylo vše jinak a index se vrátil nad 1000 bodů,“ uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky. Index PX se podle Pavola Mokoše z Patria Direct v průběhu dne dostal na hodnoty, kde se naposledy obchodoval v červenci 2009.

Během propadu indexu bylo dvakrát pozastaveno obchodování s akciemi prodejce ojetých aut AAA Auto, které padaly až o 30 procent, obchodování bylo přerušeno také s akciemi mediální firmy CME a Orka. Akcie developera dnes nakonec uzavřely s nejhorším výsledkem, spadly o 8,54 procenta na 141,76 koruny. Burzu dolů táhly hlavně banky. Akcie Komerční banky klesly o 7,71 procenta na 3230 korun a cenné papíry rakouské Erste Bank zlevnily o téměř sedm procent na 614 korun.

Vývoj indexu PX za poslední měsíc

Vývoj indexu PX za poslední měsícVývoj indexu PX za poslední měsíc

Dařilo se naopak akciím mobilního operátora Telefóniky, jež přidaly 2,28 procenta na 404 korun. Pondělní ztráty korigovaly akcie AAA Auto, připsaly si 4,28 procenta na 17,29 koruny. Výrazně rostly i akcie CME a technologické KIT digital, které přidaly silných 7,38 procenta na 160 korun.

Se ziskem 2,54 procenta na 162 korun uzavřely akcie těžařské firmy NWR. Mokoš zmínil, že titul se během obchodování propadl až k úrovni 126 korun za akcii a později zpevnil až na 176 Kč. „Investoři hledající za tak prudkým pohybem fundament by hledaly marně nějaké nové kurzotvorné informace, které způsobily tyto obrovské turbulence,“ konstatoval Mokoš.

Akcie na západoevropských burzách oživily a přerušily několikatýdenní pokles

Akcie na západoevropských burzách po velkých výkyvech během dne nakonec oživily z pondělního propadu a přerušily trend poklesu trvající téměř tři týdny. Investoři se začali poohlížet po výhodných nákupech v naději, že americká centrální banka (Fed) naznačí kroky ke stabilizaci trhů a k oživení upadající americké ekonomiky.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 po počátečním růstu ztrácel během dne až pět procent, v závěru však posílil o 1,3 procenta na 948,21 bodu. Evropské akcie tím přerušily propad, v němž od poloviny července ztratily asi 20 procent. Akciím pomohlo zastavení propadů na trzích komodit. Index komoditního sektoru, který za více než dva týdny spadl o 20,5 procenta, dnes díky růstu akcií velkých těžařských společností získal tři procenta.

Trhy v minulých týdnech klesaly především v obavách z rozšíření dluhové krize na další země eurozóny. V pondělí se k důvodům k výprodeje přidala zpráva o vůbec prvním snížení hlavního ratingu USA. Situace podle analytiků zůstává nejistá. „Krátkodobě se bude trh řídit tím, co řekne Fed, myslíme si ale, že příštích několik měsíců zůstane rozkolísaný,“ řekl agentuře Reuters Julian Chillingworth z investiční firmy Rathbones.

Americké akcie oživily z propadu, čeká se na Fed

I americké akcie po pondělním - nejhorším propadu za téměř tři roky výrazně oživily a nejsledovanější Dow Jonesův index získával v polovině obchodování více než dvě procenta. Trh však napjatě čeká, zda americká centrální banka (Fed) naznačí, zda nějak zasáhne proti otřesům na trzích a prudkému útlumu ekonomiky. Dow Jones v poledne newyorského obchodování rostl o 2,2 procenta na 11.046 bodů. Širší index S&P 500 posílil o 2,9 procenta a index mimoburzovního trhu Nasdaq získával 3,6 procenta.

Dnešní růst by byl teprve druhý za posledních 12 obchodních dní a obchodování zůstává silně rozkolísané. Index volatility sice proti extrémnímu pondělku klesl o 14 procent, tento měsíc je však stále vyšší o zhruba 60 procent.

Americké a globální akciové trhy v pondělí navázaly na rozprodeje z minulého týdne a jejich propady se prohloubily v reakci na první snížení amerického úvěrového ratingu. V pondělí Dow Jones spadl o 5,5 procenta, Nasdaq o 6,9 procenta a S&P 500 o 6,7 procenta, což byl jeho nejhlubší pád od 1. prosince 2008.

Investoři kupují akcie zlevněné pondělním propadem a čekají na zasedání měnového výboru Fedu. Od něj si slibují naznačení určitých kroků na podporu trhů a ekonomiky, například signál ochoty zahájit další nákupy dluhopisů v rámci případné třetí vlny takzvaného „kvantitativního uvolňování“ (QE3). Fed má zveřejnit oznámení necelé dvě hodiny před uzavřením trhů a pokud investory zklame, mohou akcie opět klesnout.