Pražská burza láme rekordy. Nejvíce rostly akcie ČEZ

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu

Pražská burza v daný obchodní den posílila, proto má náš "robot" dobrou náladu Zdroj: E15.cz

Pražská burza už dva dny překonává své osmileté maximum z ledna 2014, když přes den vystoupala až na 1329.91. Index PX si připsal 0.38 procenta na 1329,91 bodu. Nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry společnosti ČEZ a pojišťovací skupiny VIG. Největší pokles hodnoty postihl akcie SAB Finance a České zbrojovky.Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Z třinácti hlavních titulů pražské burzy dnes šest zakončilo obchodování v plusu, další dvě emise stagnovaly. Nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry energetické společnosti ČEZ, které si polepšily o 2.25 procenta na 728,50 korun. Už dva dny překonávávají své osmileté maximum, když přes den jejich hodnota vystoupala až na 728.5.

K dalším emisím, které posílily, patří i VIG. Akcie posílily o 1.52 procenta na 635 korun. Oproti tomu největší pokles hodnoty postihl akcie SAB Finance, a to o 89.9 procenta na 1060 korun. Zároveň během dne hodnotou 1060 korun překročily své jednoleté minimum z z února 2021. Nedařilo se ani akciím České zbrojovky, které ztratily 2.7 procenta, po čtyřech dnech poprvé propadly.

Tato zpráva je generována softwarem za pomoci prvků umělé inteligence v rámci projektu TAČR