Pražská burza patří letos mezi poražené

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Volfik Rene

Další vlna krize dopadla také na světové burzy. Třeba evropské trhy zažily nejhorší třetí kvartál od roku 2008. Od ledna do konce září klesly globální akcie – měřeno indexem svět -19,8 MSCI – o 13,8 procenta. Pražský parket eurozóna -20,7 tento negativní vývoj ještě výrazně překonal: index PX propadl o 23,7 procenta.

Česká burza tak letos patří k trhům s nejhorší výkonností. Výrazně hůře než Praha v Evropě dopadlo předlužené Řecko, jež v poklesu drží i světový primát (-42,7 procenta), o něco hůře než PX zatím dopadly indexy Maďarska a Itálie a překvapivě i Rakouska (-31,8 procenta).

Paradoxně Španělsko, jehož dluhopisy drží uměle nad vodou Evropská centrální banka, si nevedlo tak špatně, tamní index se od začátku roku snížil jen o 14,8 procenta. Rovněž Japonsko, které řeší dopady ničivého zemětřesení, má meziskóre lepší než Praha, kleslo o necelých 16 procent.

Vítězem je na trzích cenných papírů Venezuela, kde mohli investoři do indexu vydělat 52,4 procenta.

Méně než desetiprocentní propady zaznamenaly exotické trhy, jako je Indonésie, Thajsko, Pákistán, Jihoafrická republika nebo Saúdská Arábie. Přes velké letošní turbulence kvůli hádce nad dluhovým stropem a snížením ratingu ukázaly obrovskou odolnost USA – index Dow Jones zatím prodělal jen 4,9 procenta a technologický Nasdaq 6,1 procenta. Na to, že akciové trhy jsou letos pod značným psychologickým tlakem, ukazuje index strachu VIX, jenž měří volatilitu trhů. Jeho hodnota se počátkem roku činila 17,8 procenta, ale ke konci minulého týdne už přesáhla hranici čtyřiceti procent.
Předpovědi, kam budou kurzy akcií směřovat, se značně liší. Podle pesimistů odepíšou světové akcie dalších dvacet procent, pokud politici smyslupně nezasáhnou. Podle dalších, k nimž patří investor Mark Mobius, akcie brzy nastoupí obrat k růstu.

Jak se daří světovým burzámJak se daří světovým burzám|bloomberg

České akcie online sledujte

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.