Pražská burza se opět přiblížila tisícibodové hranici

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Pražská burza dnes navázala na páteční růst a přiblížila se tisícibodové hranici. Index PX stoupl o 0,58 procenta na 999,59 bodu, hlavně zásluhou bank a telekomunikační společnosti O2. Česká koruna vůči euru stagnovala, k dolaru oslabila.

„Pražské burze se na úvod týdne vedlo lépe než západoevropským trhům,“ podotkl Miroslav Frayer z investičního bankovnictví Komerční banky. „Nahoru ji vytáhly především akcie Erste,“ doplnil. Cenné papíry Erste Bank přidaly 2,55 procenta na 780,40 koruny. Lehce zpevnily také akcie Komerční banky o 0,27 procenta na 5105 korun. Cenné papíry třetí finanční emise na pražské burze naopak klesly. Pojišťovně VIG, která v úterý oznámí výsledky za tři čtvrtletí, akcie zlevnily o 0,51 procenta na 799,90 koruny.

O 1,20 procenta na 253 korun si polepšily cenné papíry O2. „Úspěšné byly i menší emise, nejvíce CME,“ zmínil makléř Fio banky Josef Dudek. Akcie mediální firmy zdražily o 2,29 procenta na 55,80 koruny. Výrazný pokles o 13,33 procenta na 13 haléřů postihl akcie těžební společnosti NWR. „Propadly na nové historické minimum,“ upozornil Frayer.

Koruna vůči euru dnes končila proti pátku o haléř silnější na 27,02 Kč/EUR. „Kurz koruny se pohyboval ve velmi úzkém koridoru dvou haléřů, když se v odpoledních hodinách přiblížil úrovni kurzového závazku České národní banky,“ uvedl Viktor Zeisel z Komerční banky. K dolaru koruna ztratila zhruba desetník a končila na 25,44 Kč/USD.