Pražská burza šla v týdnu vzhůru, pohoršily si akcie CME

Burza

Burza

Akcie na pražské burze v 51. týdnu posílily, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem stoupl o 4,89 procenta na 898,6 bodu. Nejvíce zdražily akcie pojišťovací skupiny VIG. Nejvíce si naopak opět pohoršily cenné papíry mediální společnosti CME. V předchozím týdnu index PX klesl o 1,9 procenta.

„Předposlední, předvánoční či týden věnovaný památce zesnulého prvního českého prezidenta Václava Havla se na finančních trzích vyznačoval dle očekávání objemově poklidným obchodováním,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. Investoři se podle něj zaměřili především na mimořádnou injekci likvidity od Evropské centrální banky evropským bankám prostřednictvím tříleté bezlimitní půjčky.

Nejvíce v tomto týdnu na pražské burze rostly akcie pojišťovací společnosti VIG, které posílily o 9,6 procenta na 800 Kč. Na titul podle Vaníčka pozitivně působil celkový sentiment.

Naopak nejvíce klesajícím titulem byla opět CME, která ztratila 1,8 procenta na 129,63 Kč. Titul podle Vaníčka nepříznivě reagoval na zprávu, že generální ředitel skupiny Adrian Sarbu opětovně prodal akcie CME. „Tento efekt je trhem běžně vnímán negativně i při vysvětlení využití daných prostředků na jiné konkrétní účely,“ podotkl analytik.

Vaníček upozornil, že zajímavou reakci předvedly akcie ČEZ na zprávy o potenciálním omezení množství vydaných emisních povolenek ze strany Evropské komise na další alokační období 2013 až 2020. Akcie ČEZ za týden posílily o 3,1 procenta na 769 korun. Prudce pozitivní reakci zaznamenala podle něj především cena samotné emisní povolenky, a to v úterý proti předchozímu dni o 30 procent.

Příští poslední a pro většinu trhů nějakým způsobem zkrácený týden roku by měl být podle Vaníčka ve znamení vánoční a novoroční nálady. Pražská burza bude uzavřena v pondělí 26. prosince. „Vzhledem ke končícímu roku nepředpokládáme, že by se na trhu objevily výrazně zásadní zprávy plynoucí z poslední doby tradiční dluhové krize eurozóny. Na programu nejsou žádná jednání, a tudíž by měly na chvilku trh opustit i možné spekulace na jejich výsledky,“ dodal Vaníček.

Týdenní vývoj indexu PX

vývoj na pražské burzevývoj na pražské burze