Pražská burza v týdnu klesla o 2,1 procenta

PX

PX

Pražská burza v uplynulém týdnu opět oslabila a dostala se v jeho průběhu až na půlroční minimum. Index PX klesl ve srovnání s minulým pátkem o 2,1 procenta na 962,86 bodu. Nejvíc se propadly akcie mediální firmy CME. Naopak nejlépe si v uplynulém týdnu vedly akcie společnosti AAA Auto. Předchozí týden akcie ztratily 1,4 procenta. Pražská burza byla v pátek uzavřená, důvodem byl přechod na obchodní systém Xetra.

„Poslední zkrácený březnový týden patřil převážně Kypru a Itálii. Na Kypru se zvolilo řešení participace depozit nad 100 tisíc eur v bankách Laiki a Bank of Cyprus na hrazení dodatečných nákladů řešení záchrany země. Využití depozit je negativní zprávou pro finanční trhy a může do budoucna vyvolávat přesuny kapitálu i mimo eurozónu. Pokračující patová situace v Itálii je nepříznivým faktorem hlavně pro státní dluhopisy a tím i pro bankovní sektor,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byly AAA Auto, které stouply o 2,6 procenta na 24,10 korun. Zveřejněné výsledky potvrdily solidní trendy a úspěšný rok 2012. Naopak největší propad zaznamenaly akcie CME, které ztratily 10,2 procenta na 83 korun. U firmy se neobjevila zásadní zpráva, a tak lze podle Vaníčka jen spekulovat nad tím, že slabé výsledky a rovněž výhledy na rok 2013 nenutí investory výrazněji o této akcii prozatím uvažovat.

V příštím opětovně pro některé trhy zkráceném velikonočním týdnu (pondělí bude zavřeno) bude pro trhy zajímavé sledovat situaci na Kypru a hlavně další kroky v Itálii. „Očekáváme, že investoři se budou zamýšlet nad dalším vývojem ohledně depozit a možnými kapitálovými pohyby. Sledovaný bude rovněž další plán v Itálii. Pokračující nejistota by mohla být nepříznivě vnímána trhy, a to opětovně především na dluhopisových trzích, respektive v bankovním sektoru. Očekáváme rozkolísaný týden,“ dodal analytik.