Pražská burza v týdnu oslabila, posílily jen akcie ČEZ

PX

PX

Akcie na pražské burze ve 49. týdnu mírně oslabily, hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem klesl o 1,7 procenta na 873,3 bodu. Posílily pouze akcie ČEZ, a to jen nepatrně. Naopak nejvíce si pohoršily cenné papíry mediální společnosti CME. V předchozím týdnu index PX posílil o 5,4 procenta.

„Po předchozích růstech si akciové trhy prošly smíšeným vývojem, kdy dominantním faktorem se stalo další vyjednávání o dluhové krizi eurozóny. Očekávaný summit EU ve čtvrtek a pátek v Bruselu přinesl spíše smíšené pocity než jasný a konkrétní závěr. Trh přijal výsledky summitu bez jasné reakce. Evropské akciové indexy v konečném součtu ztrácely tento týden kolem dvou procent,“ popsal vývoj na akciových trzích analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Jedinou společností, které se tento týden podařilo uzavřít obchodování v kladném teritoriu, byl energetický gigant ČEZ. Jeho akcie zpevnily o 0,13 procenta na 751 Kč. Na druhé straně spektra se umístila mediální společnost CME s týdenním poklesem o 6,3 procenta na 147 Kč. Cena akcií CME reagovala na snížení výhledu celoročního toku hotovosti, upozornil analytik.

Přestože důležitý summit EU končí již tento týden, podobně jako u předchozích vrcholných setkání může být důležitější jeho 'dohra' na začátku příštího týdne. „Pokud ještě nepřijde zásadní pozitivní zpráva ze závěru summitu EU, máme pro příští týden spíše mírně negativní výhled,“ uvedl Ryska.

Týdenní vývoj na pražské burze

vývoj na pražské burzevývoj na pražské burze