Pražská burza v týdnu stagnovala, PX ubral 0,1 procenta

PX

PX

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu stagnovaly. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem ubral 0,1 procenta na 885,5 bodu. Nejvýrazněji posílily akcie technologické společnosti KIT digital, naopak nejvíce si pohoršily cenné papíry developerské firmy Orco. V předchozím týdnu index PX stoupl o 3,1 procenta.

„Uplynulý týden se nesl ve znamení zvýšené rozkolísanosti, když na trhu panovala nejistota z dění kolem eurozóny. Nervózně se přešlapovalo v očekávání výsledku řeckých voleb a sledovány byly i zprávy ohledně stavu španělského bankovnictví. Ke konci týdne se v tisku objevil komentář ohledně údajného připravovaného společného kroku monetárních autorit v případě nepříznivého vývoje v Řecku. Tato zpráva byla povzbuzující pro trhy,“ popsal situaci na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla KIT Digital, která posílila o 36 procent. Společnost oznámila změny v akcionářské struktuře a rovněž výraznější snahu nových akcionářů se aktivně zapojit do rozhodování o hospodaření společnosti. Nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne bylo Orco, které ztratilo pět procent. Firma korigovala zisky z předešlých týdnů.

Nadcházející týden bude patřit k velmi rušným a důležitým pro vývoj pro nejbližší měsíce. Již během víkendu proběhnou očekávané opakované řecké volby. Výhra proevropských stran by byla pozitivním signálem pro trhy. Naopak výrazné vítězství opozice bude pro trhy spíše negativní zprávou, ačkoliv to podle Vaníčka ještě nebude znamenat vystoupení země z eurozóny.

Příští týden tak bude nabit významnými událostmi, které budou významně ovlivňovat investiční rozhodování. „To nás vede k myšlence zvýšené rozkolísanosti trhů, kde podle našeho základního scénáře by měl být počátek týdne spíše pozitivní s ústupem ve druhé polovině týdne, odhadl analytik.