Pražská burza v týdnu výrazně oslabila a propadla na roční minimum

PX

PX

Pražská burza v uplynulém týdnu výrazně oslabila a propadla se na roční minimum. Index PX klesl ve srovnání s minulým pátkem o 5,4 procenta na 877,5 bodu. Nejvíce opět klesly akcie těžební společnosti NWR, naopak nejlépe si i v uplynulém týdnu vedly akcie realitní skupiny Orco. Předchozí týden akcie klesly o více než tři procenta.

„Uplynulý týden přinesl jedny z největších výprodejů na finančních trzích za poslední dva roky. Impulzem se stalo středeční zasedání americké centrální banky Fed. Její šéf Ben Bernanke naznačil, že při naplnění pozitivního výhledu by mohl Fed na konci letošního roku začít snižovat objem nakupovaných dluhopisů a v polovině roku 2014 je úplně ukončit. I když trh o podobném kroku spekuloval již několik týdnů, dluhopisové, akciové, devizové a komoditní trhy celosvětově zasáhly velmi razantní výprodeje,“ uvedl analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Vedle Fedu trh negativně přijal také další náznaky zpomalení v Číně. Ostatní zprávy relativně zapadly. Do středy hlavní akciové indexy posílily kolem jednoho až dvou procent, na závěr týdne propadly o více než čtyři procenta a za celý týden skončily v ztrátě kolem dvou až čtyř procent. Akcie na pražské burze zakončily týden s výraznými ztrátami. V zeleném skončily pouze některé menší emise, a to Pegas, CME a Orco.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

Největší ztráty zaznamenaly akcie NWR, které přišly o 25,3 procenta na 21,3 korun. Sešlo se totiž hned několik negativních faktorů. Významnější z pohledu pohybu akcií bylo výrazné snížení cílové ceny ze strany Bank of America Merrill Lynch až na 5,70 korun a informace o vyřazení titulu z některých indexů. Nejvíce rostoucí firmou v uplynulém týdnu bylo se sedmiprocentním nárůstem Orco.

ČEZ pořádal ve středu valnou hromadu, na níž podle očekávání schválil dividendu 40 korun. Akcie se následně v pátek obchodovaly poprvé bez nároku na tuto dividendu, což vedlo k mezitýdennímu propadu o osm procent. Po očištění o tento efekt by akcie zakončily týden bez výraznějšího pohybu. Politická situace a různé komentáře o dokončení či nedokončení Temelínu se na akciích příliš neprojevily.

Příští týden může pokračovat negativní nálada, která se na trhy dostavila po oznámení Fedu o plánovaném omezení programu nákupů aktiv a rovněž po dalším zklamání z čínských makrodat. „Korekce akciových trhů má podle nás další prostor vzhledem k mimořádnému růstu, který akciové indexy předvedly od začátku roku,“ odhadl Ryska. Na domácím trhu se bude sledovat čtvrteční zasedání České národní banky. Neočekává se však změnu politiky ani výrazná rétorika.