Pražská burza za týden posílila o necelé procento

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: pse.cz

Akcie na pražské burze v týdnu posílily, hlavní index PX přidal 0,9 procenta na 1023,8 bodu. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly cenné papíry textilní firmy Pegas. Nejvýrazněji ztratily akcie developerské společnosti Orco. V předchozím týdnu index PX stoupl o 2,7 procenta.

„Konec srpna a začátek září se nesl ve znamení makroekonomických dat a spíše lehce pozitivním tónu po vystoupení šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho na zasedání centrálních bankéřů v Jackson Hole,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byl Pegas, který se zhodnotil o 4,5 procenta na 460 korun. Na titulu se tento týden neobjevila žádná kurzotvorná zpráva. „Vývoj přisuzujeme spíše technickému pohybu, kdy se eliminoval pokles z minulého týdne,“ upozornil Vaníček.

Naopak nejvíce klesajícím titulem bylo Orco, jež přišlo o 7,8 procenta na 138,30 korun. Firma podle Vaníčka ve středu zveřejnila velmi špatná data a současně se materializuje postupný odprodej aktiv, jehož výtěžek bude využit na pokrytí splátky úroků z dluhu pro následující období.

„Příští týden očekáváme, že na trzích může aspoň ze začátku zůstat jisté rozhořčení po horších datech z americké nezaměstnanosti. Na druhou stranu předpokládáme, že tato data budou rozšiřovat spekulaci na další kroky amerického Fed směrem k měnovému uvolňování. Tyto spekulace by mohly mírnit horší ekonomické výsledky i potenciální tlak na finančních trzích,“ odhadl analytik.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | salava@mf.cz

České akcie online sledujte