Pražskou burzu dnes táhly dolů akcie CME, spadly o čtyři procenta

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Novak Tomas/Euro

Pražská burza dnes mírně oslabila. Index PX klesl o 0,13 procenta na 913,71 bodu. Dolů ho táhly například ČEZ, Erste bank nebo mediální skupina CME. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Největší procentuální ztrátu zaznamenaly akcie společnosti CME, která ráno zveřejnila výsledky za 1. čtvrtletí. Podle nich firmě stoupl základní provozní zisk i tržby. Cenné papíry CME přesto na zprávu reagovaly více než čtyřprocentním poklesem na cenu 64,55 koruny. Podle ekonoma Komerční banky Miroslava Frayera byla pro investory zklamáním hluboká čistá ztráta CME.

V červených číslech dnes skončilo také obchodování s akciemi energetické společnosti ČEZ, na které dnes připadal největší objem obchodů. Cenné papíry polostátní firmy odepsaly 0,22 procenta na hodnotu 459 korun za kus. V minusu byla i bankovní skupina Erste, jejíž cenné papíry oslabily o necelé čtvrt procento na 676,90 koruny, nebo pojišťovna VIG, která odepsala půl procenta na 550,10 koruny.

Index PX Pražské burzyIndex PX Pražské burzyIndex PX Pražské burzy | pse.czZdroj: pse.cz

Naopak mezi růstové tituly se dnes zařadila Komerční banka. Její akcie zpevnily o 1,21 procenta na 4849 korun za kus. Z menších emisí se dařilo třeba likérce Stock. Cenné papíry plzeňského výrobce alkoholických nápojů zdražily o 1,35 procenta na 56,35 koruny.

Zprávy o vstupech na burzu

Informace z pražské burzy se dnes netýkaly jen kurzu akcií. Energetický a průmyslový holding (EPH) oznámil, že na burze v Praze a Londýně nakonec nenabídne kmenové akcie nově vytvářené společnosti EP Infrastructure. Naopak obchodování s emisí akcií Moneta Money Bank bude zahájeno na hlavním trhu pražské burzy letos 6. května. Finanční instituce, která v současnosti působí pod názvem GE Money Bank, nabídne akcie představující 51 až 58,65 procenta společnosti.

Česká měna dnes stagnovala k euru a mírně posílila vůči americkému dolaru. Koruna k 17:15 oproti předchozímu závěru zpevnila k dolaru zhruba o dva haléře na 23,89 koruny za dolar. Vůči euru si česká měna udržela kurz 27,04 koruny za euro. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Vývoj kurzu koruny proti americkému dolaruGraphical visualization of market data.Zdroj: ieconomics.com