PX v týdnu oslabil, skončil pod hranicí 900 bodů

PX

PX

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu opět mírně oslabily. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem ubral 0,7 procenta na 898 bodů, a klesl tak těsně pod sledovanou hranici 900 bodů. Nejvýrazněji posílily akcie energetické Komerční banky, naopak nejvíce si pohoršily cenné papíry technologické firmy KIT digital. Minulý týden české akcie klesly o 1,4 procenta.

„Uplynulý týden byl ve znamení výsledkové sezony v USA a čekání na posun v kauze pomoc španělským bankám. Zatím se výsledková sezona vyvíjí relativně dobře alespoň vzhledem k tomu, co se očekávalo. Očekávání jsou ale velmi slabá pod vlivem slábnoucích současných makroekonomických dat. Domácí index PX se nesl ve znění globálních událostí,“ popsal vývoj na trhu analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PXVývoj indexu PX | vrba@mf.cz

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Komerční banka, která posílila o 2,1 procenta. U společnosti se neobjevila významná korporátní zpráva. „Spíše vývoj kurzu hodnotíme jako technickou korekci předchozího poklesu,“ dodal analytik.

Naopak nejvíce klesajícím titulem byl KIT Digital, který ztratil 13,9 procenta. Vedle jmenování nového finančního ředitele společnost potvrdila svoji dříve oznámenou snahu přesunout centrálu do USA. S tím je spojen i její odchod z pražské burzy.

Příští týden bude podle Vaníčka plně patřit výsledkové sezoně a zveřejnění amerického HDP za druhý kvartál. Slábnoucí ekonomická data určují tlak na finančních trzích. Prozatím lepší výsledková sezona než očekávání naopak tento tlak zmírňuje. „V případě solidních výsledků bychom nadále očekávali, že trh bude mít spíše pohyb do strany se zvýšenou rozkolísaností,“ odhadl.