Sdružení investorů zachrání Knight Capital

burza

burza Zdroj: profimedia.cz

Konsorcium čtyř firem se připravuje k hození záchranného lana americkému brokerovi Knight Capital. Kolaps jeho algoritmu způsobil minulý týden rušení obchodů na newyorské burze. Přežití však Knight Capital přijde draho.

Oficiální zprávu americké Komisi pro cenné papíry postrádá jména investorů. Agenturní zdroje ale uvedly, že společnosti Blackstone Private Equity, Getco, Ameritrade a Stifel Nicolas nakoupí konvertibilní dluhopisy za 400 milionů dolarů s fixním dvouprocentním kuponem a právem koupit akcie Knight Capital za 1,5 dolaru za kus. Tedy s výraznou slevou oproti včerejší tržní ceně v okolí tří dolarů za akcii. Okolo společnosti se poslední dny pohybovaly také společnosti Jefferies a Stephens.

Potřebu získat rychle kapitál za téměř jakoukoliv ceny způsobilo právě středeční selhání automatické obchodního softwaru na začátku newyorské obchodní seance, která pro Knight Capital skončila ztrátou 440 milionů dolarů a poklesem tržní hodnoty o více než polovinu během dvou dní. Jednodenní ztráta se vyšplhala na čtyřnásobek loňského zisku společnosti, který dosáhl 115,2 milionu dolarů.

Dohoda s konsorciem čtyř firem bude znamenat značné naředění podílů současných akcionářů. Čtyři věřitelé v okamžiku převedení dluhopisů na přibližně 267 milionů akcií ovládnou 70 procent Knight Capital a zvýší celkový počet vydaných akcií Knight Capital na 350 milionů.

NYSE, provozovatel hlavního newyorského burzovního parketu, uvedl, že převádí odpovědnosti market makera k 680 akciovým titulům včetně příslušných zodpovědných zaměstnanců na chicagskou společnost Getco.

Osud téměř půldruhého tisíce zaměstnanců Knight Capital zůstává nejistý. Kenneth Worthington, analytik banky JPMorgan, dohodu s investory okomentoval jako budoucí rozdělení společnosti. „Nemyslíme si, že by si noví investoři cenili Knight Capital jako jednu entitu, vezmeme-li v úvahu středeční kolaps jejího softwaru, který generoval ztrátu v hodnotě 30 procent majetku akcionářů a málem zničil celou společnost během půl hodiny,“ napsal Worthington.