Slovenský výrobce kovových dílů se chystá na trh Start pražské burzy. Chce získat až 800 milionů

Majoritní vlastník a zakladatel slovenské společnosti Gevorkyan Artur Gevorkyan

Majoritní vlastník a zakladatel slovenské společnosti Gevorkyan Artur Gevorkyan Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Slovenská společnost Gevorkyan, která se zabývá výrobou kovových součástek procesem práškové metalurgie, plánuje vstoupit na trh Start pražské burzy letos v první dekádě června. Chce tak získat kapitál až 800 milionů korun. Gevorkyan by se tak stala první slovenskou společností na Burze cenných papírů Praha.

Peníze získané z emise firma použije na optimalizaci financování a na vybudování dodatečných výrobních kapacit tak, aby firma zvládala uspokojit převis poptávky po svých výrobcích.

„Vstup na trh Start představuje zahájení nové etapy rozvoje naší společnosti,“ uvedl ředitel a majoritní vlastník firmy Artur Gevorkyan. Tuto emisi považuje za další logický postupný krok, kdy jeho vizí a cílem je vybudovat podnik s tržbami 300 milionů eur a více. „V horizontu pěti let plánujeme uvést naše akcie k obchodování na hlavním trhu pražské burzy,“ dodal.

Od roku 2010 Gevorkyan zvýšila tržby ze 4,7 milionu eur na více než 50 milionů eur v roce 2021. Zisk EBITDA (provozní zisk před odpisy) společnosti v roce 2021 dosáhl 16 milionů eur. Mezi roky 2016 a 2020 rostla EBITDA tempem téměř 23 procent.

„Gevorkyan je dynamicky rostoucí firma. A právě pro takové je kapitálový trh ideální volbou pro financování dalšího růstu,“ doplnil ředitel pražské burzy Petr Koblic. Investorům se tak podle něj dostane možnost investice do technologicky unikátní a sofistikované výroby, která je současně velmi efektivní a šetrná k životnímu prostředí.

Trh Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek. Potenciálně půjde o největší úpis akcií na tomto trhu.