Stock Spirits, majitel likérky Božkov, vstoupí na londýnskou burzu

likérka Stock

likérka Stock Zdroj: ctk

Mezinárodní výrobce lihovin Stock Spirits, jemuž v České republice patří likérka Stock Plzeň-Božkov, ohlásil vstup na londýnskou burzu. V říjnu tam plánuje prodat alespoň čtvrtinu akcií firmy.

Podle agentury Reuter skupina, která je jedničkou v produkci vodky v Polsku a v Česku, chce prodejem akcií získat 52 milionů liber, to je kolem 1,6 miliardy korun. Pomocí výnosu hodlá splatit své dluhy.

Firma v rámci primární emise nabídne jak nové akcie, tak akcie stávajících akcionářů, což je investiční společnost Oaktree Capital a současní i bývalí členové vedení. Oaktree by i nadále měl zůstat největším akcionářem.

Oaktree již v roce 2011 zvažoval prodej skupiny, kterou ci cenil na miliardu dolarů, nebo možný úpis akcií na burze ve Varšavě. Spekulovalo se o zájmu fondů soukromého kapitálu nebo velkých konkurenčních likérek, ale z plánů nakonec sešlo.

Stock Spirits sídlí v Lucemburku, vedle největší tuzemské likérky Plzeň-Božkov ovládá například polského výrobce lihovin Polmos Lublin. Silnou pozici má kromě Polska a Česka také v Itálii, na Slovensku, v Chorvatsku nebo ve Slovinsku.

Mezi nejznámější značky Stocku patří Fernet Stock, Stock 84, Keglevich, Wódka Žolondkowa Gorzka, Orzel, Limoncè či GranGala. Firma zároveň prodává nápoje jiných producentů.

V prvním letošním pololetí skupině vzrostly tržby meziročně o 14 procent na 153 milionů eur (téměř čtyři miliardy korun) a hrubý zisk se zvýšil o pětinu na víc než 34 milionů eur (kolem 887 milionů korun).