Trh primárních akcií je v Evropě proti loňsku téměř čtyřnásobný

burza

burza Zdroj: ctk

Letošní aktivita na trhu primárních akcií (IPO) je v Evropě proti loňsku téměř čtyřnásobná. Prvních devět měsíců na evropských burzách vyneslo díky 289 primárním emisím 40,3 miliardy eur (1,1 bilionu Kč). Za stejné období loni to bylo 173 IPO v hodnotě 11,7 miliardy eur. Ukázala to studie PwC IPO Watch, která každého čtvrt roku sleduje primární emise na evropských burzách.

Primární emise na evropských burzách vynesly během tradičně klidnějšího třetího čtvrtletí 6,6 miliardy eur, což je méně než ve druhém čtvrtletí (22,3 miliardy eur), ale meziročně více než dvojnásobek (tři miliardy eur).

K výsledku přispěly především velké červencové IPO NN Group (1,5 miliardy eur) v Nizozemsku, FinecoBank v Itálii (673 millionů) a Logista ve Španělsku (606 milionů).

Vývoj akcií NN Group:akcie NN Groupakcie NN Group | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

„Evropský trh IPO předvedl v tradičně klidnějším třetím kvartálu dobrý výkon, a to navzdory geopolitické nejistotě na Ukrajině a Blízkém Východě i skotskému referendu,“ uvedl ředitel PwC Audit Michael Stránský. Poslední letošní čtvrtletí může překonat 15 miliard eur dosažených v loňském čtvrtém čtvrtletí, dodal.

Burzy Londýn, Milán a Euronext se dohromady podílely 70 procenty na celkové hodnotě emisí ve třetím čtvrtletí. Euronext přispěl osmi IPO v hodnotě 1,7 miliardy eur. Zároveň se postaral o největší emisi, NN Group. Milánská burza zaznamenala deset IPO v hodnotě 1,1 miliardy eur a Londýn byl tradičně nejaktivnější s 23 emisemi, které vynesly 1,9 miliardy eur.

Celosvětová aktivita trhů IPO za první tři čtvrtletí letošního roku je na nejvyšší úrovni od doby, kdy vůbec PwC publikuje přehledy IPO Watch. Tabulky vede americký trh s 52,4 miliardy eur (28,7 miliard eur v samotném třetím čtvrtletí), a to díky primární emisi čínského internetového obchodu Alibaba, jež dosáhla hodnoty 16,8 miliardy eur.