Trh věští pražské burze lepší rok, tahounem se má stát ČEZ

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Po ročním půstu má letos na pražském akciovém trhu zavládnout střízlivý optimismus, domácí burzovní index PX tak prý do Silvestra zesílí až o deset procent. Alespoň podle názoru analytiků domácích finančních domů. Do karet pražské burzy má vedle sílící evropské ekonomiky zahrát i sousední Polsko. Rostoucí politické riziko v zemi prý může část investorů přesměrovat na ostatní středoevropské trhy.

„Pražská burza má letos po delší době solidní potenciál k růstu. Především díky tomu, že velké váhy v indexu zahajují rok na relativně nízkých cenách,“ uvádí expert Cyrrusu Marek Hatlapatka. Horkou kartou pro letošní rok se má stát padlá akcie roku 2015, polostátní ČEZ. Ten by měl díky omezení svých investic i přes nízké ceny proudu přetékat penězi, burziáni tak prý mohou sázet na stále štědré dividendy.

„Hotovost, kterou bude ČEZ schopný generovat, je pojistkou dividendy ve výši blízké čtyřiceti korunám i pro následující léta. Ocenění akcií je dnes zajímavé i v konfrontaci s regionálními konkurenty,“ zdůrazňuje Tomáš Kálal z Consequ. Mezi dalšími tipy pro letošek experti zmiňují i Komerční banku či rakouskou pojišťovnu VIG.

Index PX v posledním roceIndex PX v posledním roceIndex PX v posledním roce | bruner@mf.cz

„Akcie Komerční banky se vedle atraktivní a udržitelné dividendy mohou stát zajímavou volbou v případě ukončení kurzového závazku České národní banky, které bude ke konci roku velmi diskutováno,“ říká analytik Patrie Tomáš Sýkora. Podle něho leží koruna zhruba sedm procent pod svou přirozenou úrovní, ukončení intervenčního režimu a skokové posílení české měny se může odrazit i v růstu akcií banky, jejíž expozice v eurech jsou minimální. „Za předpokladu, že jsme poblíž dna úrokových sazeb, může být zajímavou sázkou VIG,“ pokračuje Sýkora.

Zvrat v úrokových sazbách by přitom podpořil ruku v ruce akcie pojišťoven i bank. Ze zbylých favoritů zmiňují odborníci Pegas Nonwovens či Unipetrol, který by mohl začít poprvé od krize vyplácet dividendu. Na obrat akcií těžařského NWR naopak analytici vesměs nesází.

Loni Praha zůstala daleko za Evropou
Pražská burza v uplynulém roce posílila o jedno procento, český trh se tak stal jedním z nejméně výkonných v Evropě. Kontinentální akciový index Stoxx Europe 600 rostl takřka sedmkrát rychleji. Přesto Praha dopadla výrazně lépe než varšavská burza, která odepsala bezmála desetinu. Naopak maďarská burza připsala 40 procent.