Větší americká zaměstnanost utlumila pád akcií

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: ctk/AP

Tvorba nových pracovních míst v americké ekonomice nepolevila ani tváří v tvář globálním problémům. V reakci na zprávy, že největší světová ekonomika v prosinci vytvořila 292 tisíc pracovních míst namísto analytiky očekávaných dvou set tisíc, posílil dolar. Míra nezaměstnanosti zůstala beze změny na pěti procentech.

Americké akcie reagovaly mírným oslabením. Silnějším impulzem než pozitivní zprávy z domácí ekonomiky pro ně byly problémy čínského akciového trhu z minulého týdne, které je stáhly dolu.

Revize předchozích čísel dokonce zjistila, že americká ekonomika v říjnu a listopadu přidala o 50 tisíc pracovních míst více, než se dříve myslelo. To znamená, že za poslední čtvrtletí minulého roku vytvořila americká ekonomika každý měsíc 284 tisíc pracovních míst.

Americký akciový index Dow Jones

Americký trh práce zazářil navzdory obavám o světovou ekonomiku, které probudily problémy čínského akciového trhu a propad cen komodit. Světové akciové trhy mají za sebou dokonce nejhorší první týden roku za posledních dvacet let, když globální akciový index FTSE All World spadl o více než šest procent.

„Toto je opravdu dobrá zpráva. Zaměstnavatelé říkají, že mají více pracovních pozic, které potřebují obsadit,“ uvedla pro Bloomberg Tara Sinclairová, hlavní ekonomka pracovního portálu Indeed, která dodala, že hlavní otázkou nyní je, zda přírůstek pracovních míst zvýší také nabízené mzdy.

¨