Vstoupit na burzu může nejvíc firem za čtyři roky. Přesto se tam nehrnou

Burza

Burza

Fronta společností otálející se vstupem na americký akciový trh je nyní nejdelší za poslední čtyři roky, zvýšil se i počet firem, které vstup na burzu za současných podmínek vzdaly úplně. Vyplývá to z údajů poskytovatele dat z kapitálových trhů společnosti Dealogic.

Znepokojení investorů nad dluhovou krizí eurozóny a zpomalujícím růstem globální ekonomiky tvrdě zasáhlo trh primárních akciových úpisů a rozprášilo tak naděje na oživení na akciových trzích, které následovaly po očekávaných IPO společností jako LinkedIn či Pandora.

„Použil bych přirovnání k letadlům, které krouží nad letištěm, ale zatím není jasné, kolik jich bude moci nakonec přistát,“ komentoval zamrznuté trhy primárních úpisů pro Bloomberg Dan Cummings z Bank of America.

Podle společnosti Dealogic má nyní povolení amerických regulátorů nabídnout veřejně své akcie 146 společností, které by rády získaly 28,4 miliardy dolarů, což je nejvíce firem za poslední čtyři roky. V loni touto dobou to bylo 142 společností, které se snažily získat 44,6 miliardy, což dokazuje klesající velikost IPO.

Dealogic také poznamenává, že již 215 primárních úpisů, reprezentujících 44,1 miliardy dolarů, bylo letos zrušeno nebo odloženo. To je nejvíce za posledních dvacet let, padl i předchozí rekord z roku 2008.

Internetové společnosti jako prodejce slevových kuponů Groupon nebo vývojář online her Zynga, u kterých se doufalo, že vstoupí na burzu hned druhý zářijový týden, stále monitorují kapitálové trhy a čekají na uklidnění situace. Index volatility VIX, kterému se přezdívá index strachu, stále nespadl ze svých zvýšených hodnot a navzdory růstu akciového indexu S&P o pět procent v minulém týdnu se drží na více než dvojnásobku svého dlouhodobého průměru.

Neustále odkládaný Facebook

Měla to být událost desetiletí, poslední privátní obchody s akciemi Facebooku společnost oceňují na více než 66 miliard dolarů, z jarního vstupu sociální sítě na burzu však nebude nic. Společnost minulý týden oznámila již několikátý odklad svého IPO, nový termín zní: konec roku 2012. Důvodem má být udržení talentovaných zaměstnanců, řada z nich vlastní akcie společnosti a těší se na tučný profit.