Zlato dosáhlo rekordní ceny. Důvodem jsou úroky i válka na Blízkém východě

Zdroj: profimedia

Cena zlata je na rekordu, k jejímu růstu přispívá očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne už v červnu snižovat základní úrokové sazby. Investoři také přesouvají peníze do zlata kvůli tomu, že se protahuje válka na Blízkém východě. Cena kovu k okamžitému dodání odpoledne stoupla zhruba o jedno procento na rekordních 2136,69 dolarů (49 936 korun) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu), uvedla agentura Reuters.

Cena dosáhla rekordu i v eurech, odpoledne se zlato prodávalo za více než 1960 eur (49 708 korun) za unci. Cena termínového kontraktu pak vykazovala růst o 0,9 procenta na 2145,40 dolarů za unci. Zlato bylo naposledy na rekordu loni v prosinci.

Cena zlata se zvyšuje od konce února. Jednou z hlavních příčin současného prudkého růstu jsou právě spekulace na pokles úrokových sazeb. Jelikož investice do zlata nepřinášejí žádné výnosy, klesající úrokové sazby zvyšují poptávku po drahém kovu.

Video placeholde
Guvernér ČNB Michl v Hráčích: Proč chce mít v bance 100 tun zlata a jak moc levné budou ještě hypotéky • hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica

„Katalyzátorem nedávného růstu zlata jsou neuspokojivé ekonomické údaje ze Spojených států,“ komentoval vývoj ceny Alexander Zumpfe, který s drahými kovy obchoduje ve společnosti Heraeus. Spekulace o poklesu úrokových sazeb v poslední době podnítily mimo jiné i neuspokojivé údaje o náladě v americkém průmyslu a o spotřebitelské náladě v USA.

Na komoditním trhu se prudký růst ceny zlata vysvětluje také silnější poptávkou po takzvaných bezpečných přístavech, mezi něž tento drahý kov patří. Příčinou jsou geopolitická rizika na Blízkém východě a také ekonomická rizika v Číně, kde hospodářství trpí obecně vysokou mírou zadlužení a krizí v sektoru nemovitostí.