Deflace na Slovensku zrychluje, analytiky překvapila

Bratislava (ilustrační foto)

Bratislava (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Carolien Coenen via Flickr

Tempo deflace na Slovensku se loni v prosinci zvýšilo: spotřebitelské ceny v meziročním srovnání klesly o 0,5 procenta po poklesu 0,4 procenta v listopadu. Ceny zboží a služeb na Slovensku v prosinci klesly výrazněji, než očekávali analytici. Ekonomové v průměru odhadovali, že deflace dosáhne 0,3 procenta.

V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny v prosinci klesly o 0,3 procenta, v listopadu se nezměnily. Vývoj ovlivnilo kromě jiného pokračující zlevňování pohonných hmot.

V průměru za celý minulý rok se ceny zboží a služeb na Slovensku snížily o 0,3 procenta po poklesu o 0,1 procenta v předchozím roce. Spotřebitelské ceny v zemi nepřetržitě klesají od konce roku 2014.

Sk Inflation Rate Mom

Deflace obvykle svádí spotřebitele k odkládání výdajů a firmy k odkládání investic kvůli očekávání nižších cen v budoucnosti. To podkopává hospodářský růst a zaměstnanost.

Slovenská centrální banka (NBS) v poslední prognóze z prosince minulého roka odhadla, že Slovensko se letos vrátí k inflaci. Tempo růstu spotřebitelských cen by ale mělo být pomalejší, než centrální banka původně čekala.