Aeroflot chce opustit alianci Skyteam, odchod by mohl poškodit i ČSA

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Členství v alianci SkyTeam nám v ničem nepomáhá, myslí si vedení ruských aerolinek Aeroflot. Rozhodnutí o odchodu ještě nepadlo, případný konec partnerství s ruským státním podnikem by ale mohl poškodit i České aerolinie.

Aeroflot zvažuje výstup s aliance kvůli nevýhodným smlouvám s jejími dalšími členy, především s americkými Delta Airlines. K vzájemné spolupráci není žádný důvod,“ uvedl zdroj agentury Reuters.

Členství ve SkyTeamu Aeroflot zavazuje nenabízet na linkách sdílených s dalšími členy aliance nižší ceny než partneři. Ceny Delty v USA jsou poměrně vysoké, což Aeroflotu znesnadňuje úspěšné prosazení na tamním trhu, dodal zdroj deníku Kommersant.

Dohoda o vstupu do SkyTeamu byla podepsána v roce 2004 v Kremlu, vláda ji prosadila kvůli blízkým vztahům s Francií, jejíž aerolinky Air France alianci vedou. Zdroj Reuters se proto domnívá, že odchod ze SkyTeamu by Kreml musel posvětit, což celou záležitost komplikuje.

Odchod z aliance, jejímž členem jsou i ČSA, by Aeroflot stál 20 milionů dolarů. Ruské aerolinky by se následně mohly spojit se Star Alliance, největším sdružením aerolinek s 27 členy po celém světě. SkyTeam nyní tvoří 19 leteckých společností.

České aerolinie spolu s Aeroflotem spolupracují na řadě linek. Aerolinky spolu provozují například linky z Prahy do Košic či Ostravy, oba dopravci také uzavřeli řadu dohod o sdílené kódů na svých linkách. Český národní dopravce nechce hrozící rozpad tohoto partnerství kometovat. „České aerolinie oficiální informací tohoto znění, ať už přímo od partnerů ze společnosti Aeroflot nebo z aliance SkyTeam, nedisponují. Proto je v této chvíli předčasné spekulovat o jakýchkoliv dopadech na stávající spolupráci obou členských partnerů aliance,“ uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík.