Aeroflot doplácí na sankce. V pololetí se propadl do miliardové ztráty

Airbus aerolinek Aeroflot

Airbus aerolinek Aeroflot Zdroj: CC BY-SA 2.0: Axel Schwenke

Mimořádné náklady a zpomalení ruské ekonomiky v důsledku sankcí poslaly leteckou společnost Aeroflot do červených čísel. Čistá ztráta za prvních šest měsíců roku činila 1,9 miliardy rublů (1,1 miliardy korun). Před rokem firma vydělala 45 milionů rublů.

Příjem společnosti díky nárůstu osobní přepravy a slabšímu rublu v pololetí meziročně stoupl o více než devět procent. Provozní zisk před daní a odpisy (EBITDA) ale klesl o skoro 54 procent na pět miliard rublů

„Pomalejší hospodářský růst v Rusku v kombinaci s výraznými jednorázovými faktory měly v první polovině letošního roku negativní vliv na finanční výsledky skupiny,“ uvedl v prohlášení na webu firmy Šamil Kurmašov z vedení Aeroflotu.

Vývoj akcií Aeroflotu

Vývoj akcií AeroflotuVývoj akcií Aeroflotu | Yahoo Finance

Dopad krize

Západ na Rusko uvalil sankce kvůli ruské anexi ukrajinského Krymu a údajné ruské podpoře proruských separatistů na východě Ukrajiny. Moskva toto obvinění popírá.

V odvetě za sankce západních zemí zakázala dovoz vybraných potravinářských produktů z EU, USA, Austrálie, Kanady a Norska.

Ruská ekonomika vykázala v červnu a v červenci dva měsíce po sobě meziroční pokles. Podle agentury Reuters to posílilo obavy, že země kvůli negativním dopadům ukrajinské krize míří do hospodářské recese.