Autobusoví dopravci zdražili až o desetinu

Významná část autobusových dopravců v Česku kvůli růstu spodní sazby DPH z deseti na 14 procent od začátku roku zvýšila ceny.

Jízdné podražilo u jednotlivých přepravců o čtyři až deset procent. Řada společností ale ceny zachovala, například dominantní linkový dopravce v Plzeňském kraji a některé městské dopravní podniky. Ceny MHD nezvyšovala mimo jiné Praha, Mladá Boleslav, Pardubice, Příbram a Domažlice. Vyšší jízdné naopak lidé platí například v Brně, Plzni, Tachově, Kladně, Nymburku, Liberci a Kolíně.

Zdražují i menší dopravci

Na jižní Moravě zdražují velké firmy i menší dopravci. Například Student Agency zdražil na některých trasách jízdné o pět nebo deset korun. Ceny zvedl i BORS Břeclav na trase z Mikulova do Brna o pět korun na 60. Podle Miroslava Purmenského z firmy je důvodem změna DPH. O 11 korun zdražilo i jízdné z Břeclavi do Zlína. Zdražuje i Vydos Vyškov své cesty z Brna do Tábora a z Brna do Liberce, průměrně o deset procent.

Od ledna zdražila i cena jízdenek jihomoravské integrované hromadné dopravy, v průměru o 11 procent. Kraj by zdražením měl na jízdném ročně získat desítky milionů korun navíc. Výnosy z jízdenek pokryjí asi třetinu nákladů. Krajská intergrovaná hromadná doprava zahrnuje kromě MHD také regionální autobusy a vlaky.

Ve středních Čechách se od Nového roku zdražilo jízdné v autobusové dopravě o čtyři až pět procent. Například na Neratovicku ale zůstalo jízdné v autobusech beze změn. Zdražení jízdného ve středočeské integrované dopravě o nárůst DPH schválili loni krajští zastupitelé. Protože se v jednotlivých pásmech musí zdražovat nejméně o korunu, ne všude lze dosáhnout čtyřprocentního navýšení kopírujícího nárůst DPH.

„Odvádíme o čtyři procenta na DPH více, proto jsme tomu museli přizpůsobit ceník,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Veolia Transport Praha Michal Zemek. Firma, obsluhující Příbramsko, Neratovicko a Prahu a její okolí, podle něj zvedala ceny nejen v integrované dopravě, ale i na komerčních trasách, kde se jízdné dlouho neměnilo.

Autobusová společnost Osnado ze Svobody nad Úpou na Trutnovsku v souvislosti s růstem DPH od 1. ledna ceny na dálkových linkách, například z Krkonoš do Prahy, nezvyšovala. Firma podle ředitele Milana Kováře provedla pouze úpravy v některých pásmech, takže někde šly ceny v řádu korun nahoru a jinde zůstaly stejné.

Plzeňská ČSAD ceny zachovala

V Plzeňském kraji od ledna nezdražilo jízdné v linkové autobusové dopravě. Plzeňské ČSAD autobusy, které zajišťují více než 92 procent veřejné dopravy v regionu, jsou podle krajského radního Jaroslava Bauera (ČSSD) na maximu ceny jízdného daného cenovým výměrem.

Ceny jízdenek MHD se naopak zvýšily ve všech větších městech kromě Klatov a Domažlic. Nepřestupná papírová jízdenka v Plzni zdražila z 12 na 18 Kč, dosavadní cena platila sedm let. Měsíční předplatné, které mírně vzrostlo už v roce 2008, se od ledna zvýší z 390 na 440 korun. Jednotlivé obyčejné jízdné zdraží také Rokycany z deseti na 12 korun a od března také Tachov z pěti na sedm korun. Tachov měl údajně nejlevnější ceny v ČR.