Benzinová past na Čechy: V Chorvatsku zaplatí na čerpacích stanicích víc než doma

Chorvatsko, silnice

Chorvatsko, silnice Zdroj: profimedia.cz

Hříšně krásný Trogir.
Hříšně krásný Trogir.
Hříšně krásný Trogir.
Hříšně krásný Trogir.
V Komiže se odehrává vše důležité na „plácku“ u moře, zatímco zdejší uličky jsou ospale klidné.
13
Fotogalerie

Čeští turisté, kteří míří každoročně v hojném počtu autem do Chorvatska, by se měli připravit na to, že na Jadranu natankují benzin v průměru o téměř dvě koruny na litr dráž než v Česku. Průměrná cena nafty je vyšší o zhruba padesát haléřů. Vyplývá to z aktuálních dat společnosti Finlord na základě údajů Evropské komise. Vyšší ceny pohonných hmot jsou například také ve Slovinsku nebo Itálii, levněji je naopak v Bulharsku nebo Maďarsku.

"Výrazně dražší jsou pohonné hmoty zejména směrem na západ od českých hranic. V Polsku, Rakousku, Maďarsku a v případě nafty i na Slovensku lze naopak natankovat levněji, což je důsledek posílení koruny vůči euru," řekl analytik Finlord Boris Tomčiak.

Podle údajů společnosti CCS, která ceny v tuzemsku sleduje, prodávají nyní čerpací stanice v Česku benzin průměrně za 29,72 koruny za litr a naftu za 28,55 koruny za litr. V Chorvatsku motoristé průměrně za litr benzinu zaplatí v přepočtu 31,66 koruny za litr, za naftu pak 29,02 koruny za litr. Vyšší ceny proti ČR jsou také ve Slovinsku. Nejdráže je z oblíbených turistických destinací tradičně v Itálii, kde zejména kvůli vysokým spotřebním daním stojí litr benzinu bezmála 39 korun, nafta pak téměř 35 koruny za litr.

Podle dat Finlord by Češi naopak mohli při tankovaní v zahraničí ušetřit například při cestě k maďarskému jezeru Balaton. Na Slovensku je proti tuzemsku dražší benzin, průměrná cena nafty ale činí 27,69 koruny za litr, o 86 haléřů méně než v České republice. Podobná je situace také v Rakousku.

V samotném Maďarsku je nižší proti tuzemsku jak cena benzinu, tak nafty. Například benzin nabízí maďarští pumpaři v průměru za 28,42 koruny za litr, to je 1,30 Kč pod tuzemskou úrovní. Ještě levněji je pak v Bulharsku. Litr benzinu je zde průměrně k dostání za 26,15 koruny, nafta stojí přesně 25 koruny za litr.

Podívejte se na finanční tipy před cestou do Chorvatska:

Video placeholde
Chorvatsko: Jak nejvýhodněji platit a na jaké výdaje se připravit • Michal Nosek, František Kára

Stejně jako v Česku i v zahraničí platí, že lze najít pumpy, jejichž ceny se od průměrných cen významně liší. Vyšší ceny drží především čerpací stanice v okolí velkých měst, vyhlášených letovisek a na hlavních tazích.