Bývalé vedení Letiště Praha si vyplatilo 200 milionů, dokumenty chybí

Pražské letiště

Pražské letiště Zdroj: Stepan Bruner, E15

Vedení Letiště Praha podalo trestní oznámení kvůli odměnám, které si rozdělil bývalý management firmy v čele s Miroslavem Dvořákem. Napsal to deník Dnes. Za převod státního podniku na akciovou společnost si někdejší nejvyšší vedení vyplatilo podle deníku téměř 200 milionů korun. K výplatě odměn ale chybí kompletní dokumentace.

„Zjistili jsme, že v roce 2008 se objevil závazek na platbu managementu a později došlo k jeho výplatě,“ řekl deníku Jakub Puchalský, mluvčí Českého aeroholdingu,pod nějž spadá i Letiště Praha. Ve výroční zprávě z toho roku je pak podle deníku uvedeno, že jde o závazek platby navázaný na splnění transformace státního podniku na akciovou společnost a její privatizaci.

Letiště ale nemá potřebné dokumenty, ze kterých by bylo jasné, na jakém základě byly peníze vyplaceny. „Nejsou tu kompletní smlouvy, které by ukazovaly, že k výplatě má dojít,“ uvedl Puchalský s tím, že firma proto podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Bývalému vedení podle Dnes odešlo v minulých letech 197 milionů korun formou mimořádné odměny. Přes 150 milionů údajně získal Dvořák.