ČSA dobývají zpět charterový trh

Holidays Czech Airlines

Holidays Czech Airlines Zdroj: profimedia.cz

Na poli leteckých zájezdů je to návrat roku. Největší cestovní kancelář Exim Tours, která před rokem a půl odešla od Českých aerolinií k Travel Servisu, začala letos opět posílat velkou část svých klientů na dovolenou s leteckou společností Holidays Czech Airlines. Ta se vydělila z ČSA a bude jejich sestrou v rámci Českého aeroholdingu. Nová spolupráce má získat HCA zpět pozice, kterou firma nedávno ztratila.

„Díky Eximu vzroste podíl Holidays Czech Airlines na trhu charterových letů na zhruba polovinu,“ píše se v neveřejném podnikatelském plánu HCA. Navýšení podílu HCA na pražském charterovém trhu až na polovinu pro letošek předpovídá i Letiště Praha. Loni si firma držela zhruba třetinový podíl.

Na pražském letišti loni využilo nepravidelných letů 1,34 milionu cestujících, z toho samotné HCA uvádějí 418 tisíc pasažérů. Pokud by chtěly polovinu trhu, musely by získat přibližně250 tisíc nových cestujících z řad rekreantů. To je číslo, které zhruba odpovídá počtu klientů Eximu za loňský rok. Zúčastněné strany ale nechtějí novou spolupráci komentovat ani uvádět detaily. „Budeme nadále využívat služeb obou přepravců, Holidays Czech Airlines i Travel Servisu,“ uvedl marketingový ředitel Eximu Stanislav Zíma.

Exim Tours odešel od ČSA poté, co se s nimi nedohodl na spolupráci. Oznámená hodnota tříletého kontraktu s Travel Servisem byla 5,6 miliardy. „Musíme se držet aktuální strategie, kterou je realizace jen finančně výhodných zakázek,“ tvrdila tehdy mluvčí ČSA Hana Hejsková. Po založení dceřiné firmy HCA a jejím převodu pod aeroholding se situace změnila a největší cestovka znovu našla ke státní firmě cestu.

„Rozsah spolupráce je obchodním tajemstvím. Své podrobnější plány na letní sezonu, která pro Holidays Czech Airlines začíná zhruba v polovině května, společnost plánuje představit s předstihem před jejím zahájením,“ řekla v úterý Hejsková tentokrát v roli mluvčí HCA.

Nakolik nové partnerství změní původní smlouvu s firmou Travel Service, není zatím jasné. Dosavadním největším klientem Holidays Czech Airlines z řad cestovních kanceláří byla CK Blue Style. Holidays Czech Airlines se loni dostala do dvoumilionového zisku, letos počítá se zlepšením na téměř sedm milionů korun. Společnost ke konci roku 2011 provozovala celkem čtyři letadla, dva airbusy a dva boeingy. Americké stroje společnost plánuje v březnu, respektive v červnu, vrátit leasingovým firmám. Do své flotily letadel naopak zařadí čtyři nové Airbusy A320.