Čtvrtinu byznysu Holidays Czech Airlines zajistí Island

Holidays Czech Airlines

Holidays Czech Airlines Zdroj: Profimedia

Tuzemská letecká společnost Holidays Czech Airlines (HCA) si zajistila lukrativní byznys na Islandu. Po několikaměsíční zkušební spolupráci dnes zástupci firmy podepsali dlouhodobější smlouvu s islandskou firmou Iceland Express.

Letadla české firmy budou po následujících 13 měsíců zajišťovat všechny pravidelné linky a drtivou většinu charterů Iceland Expressu z Islandu. Celoročně budou z Islandu létat dva stroje Airbus A320, v letní sezoně se flotila rozšíří na tři letouny. Součástí pronájmu je i 27 členů posádek a pět mechaniků.

V sezoně budou HCA létat z letiště Keflavík do 20 evropských destinací včetně nově zavedené linky do Prahy. Půjde o vůbec první pravidelné spojení z Prahy na Island. Hodnota kontraktu nebyla zveřejněna, zástupci firem mluví o stovkách milionů korun. Celkově má Island zajistit zhruba čtvrtinu obratu české firmy.

„My nejsme levná společnost, takže jsme rádi, že na trhu v Evropě se našel partner, který je ochoten za kvalitu platit,“ řekl serveru E15.cz výkonný ředitel pro prodej a marketing HCA Aleš Brix. „Spolupráci s Holidays Czech Airlines jsme navázali velice rychle poté, co jsme stejně rychle loni v listopadu ukončili spolupráci s jedním britským dopravcem,“ řekl šéf islandské firmy Skarphedin Steinarsson. Podle něj je jednou z výhod české firmy dochvilnost.

Šéf Holidays Jan Čejka se přitom netají tím, že by spolupráci za rok rád prodloužil. Iceland Express existuje od roku 2003. Zajímavostí je, že nevlastní žádná letadla, všechny své linky zajišťuje pronajatými stroji. Loni služeb firmy využilo na 460 tisíc pasažérů, meziročně o pětinu více. Nejvytíženější linky jsou do Londýna a Kodaně, česká letadla ale budou létat například i do Barcelony, Alicante, Varšavy, Basileje nebo Paříže.

Holidays Czech Airlines jsou dceřinou firmou nově vzniklého Českého aeroholdingu, licenci letecké společnosti mají od října 2010. Loni společnost poprvé vykázala zisk, když její hospodaření skončilo v plusu dva miliony. Firma nyní provozuje dva Airbusy A320 a dva Boeingy 737. Boeingů se do konce května zbaví, na oplátku na přelomu jara a léta získá čtyři nové Airbusy A320.

HCA zajišťuje chartery například pro cestovní kancelář Blue Style, částečně i pro Exim Tours. „Předpokládáme, že HCA bude letos obsluhovat přibližně polovinu charterového trhu na pražském letišti,“ řekl dnes zástupce Letiště Praha Stanislav Zeman. Největším konkurentem HCA je Travel Service.