Dostavba D11 opět ohrožena: převod pozemku se komplikuje

D11

D11 Zdroj: 7

Dostavba dálnice D11 do Hradce Králové je opět ohrožena. Darovací smlouva na poslední chybějící pozemek z letošního ledna je neplatná a o nové dohodě s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) a ministerstvem dopravy nechce syn majitelky pozemku David Štros ani slyšet. Pro jeho rodinu tento případ skončil lednovou dohodou. Platnost darovací smlouvy zpochybnilo ministerstvo financí, protože Štros prý neměl od matky plnou moc na darování pozemku, ale jen na jeho prodej.

„Plná moc nebyla vystavena na prodej. Oni tu plnou moc měli týden předtím, než se to podepisovalo a ministerstvo dopravy proti tomu nic nenamítalo,“ uvedl dnes Štros. Navíc podle něj komunikace s úřady vázne i nyní a po darování pozemku mu na sekretariátu ministra dopravy nikdo nebyl schopen říct, v jaké fázi se proces schválení darovací smlouvy na ministerstvu financí nachází.

Sporné pozemky na D11Sporné pozemky na D11 | E15, CTK

Podle generálního ředitele ŘSD Davida Čermáka ale Štros na dřívějším osobním setkání přislíbil, že podepsanou plnou moc na darování ŘSD předá. Čermák tehdy ještě jako poradce ministra mu prý konkrétní podobu dokumentu podle požadavků ministerstva financí zasílal.

Varianty dalšího postupu pro případ, že by další dohoda nebyla možná, zatím ŘSD podle Čermáka nezvažuje. Časové průtahy termín stavby totiž neohrožují, protože do konce roku se má na pozemcích potřebných pro dostavbu dálnice (s výjimkou toho patřícího Štrosovým) uskutečnit hydrologický a archeologický průzkum.

Sestra Jaroslavy Štrosové farmářka Ludmila Havránková loni v červnu přistoupila na prodej své půdy za 90 milionů korun a v listopadu se dohodla s pozemkovým fondem na výměně pozemků za náhradní. Na konci roku ministerstvo dopravy připustilo, že všechny potřebné pozemky stále nemá a že jedná o odkupu společného pozemku Štrosové a Havránkové. Toho se obě ženy na začátku letošního roku vzdaly ve prospěch státu. Za Štrosovou tehdy jednal její syn, který ale podle ministerstva financí neměl k bezúplatnému převodu nemovitosti na stát plnou moc.

Sporný pozemek patřící Štrosovým má rozlohu zhruba 120 arů. Není tedy příliš veliký, ale protože se nachází přímo u hrany právě dostavěné komunikace, není možné ho obejít, dodal Čermák. Poslední tříkilometrový úsek chce ŘSD začít stavět v letech 2013 až 2014. Měl by přijít na 1,5 miliardy korun. Spor státu o výkup pozemků pro D11 se vleče už 17 let.