Dvanáct osobností českého byznysu pojede do zaměstnání na vozíku

ilustrační foto, vozíčkář

ilustrační foto, vozíčkář Zdroj: Profimedia.cz

Přispět k odstranění bariér, které brání vozíčkářům v pohybu po městě chce dvanáct osobností českého byznysu. Proto se účastní letošního ročníku projektu Jedeme v tom s vámi občanského sdružení Asistence.

Do projektu Jedeme v tom s vámi, který je realizován již od roku 2007 a který získal řadu mezinárodních ocenění včetně Ceny Nadace ERSTE za přínos sociální integraci, se po studentech vysokých škol a známých osobností zapojili poprvé představitelé komerční sféry.

Smyslem projektu je upozornit na bariéry ve veřejné dopravě města Prahy. Osobnosti českého byznysu, nejčastěji generální ředitelé, se budou postupně, po dobu dvou týdnů, vydávat ze svých domovů do ulic Prahy na mechanickém vozíku a budou se snažit dosáhnout svého obvyklého cíle – zaměstnání či místa schůzky. Do projektu jsou zapojeni například zástupci firem PricewaterhouseCoopers, Veolia Transport ČR a.s., Internet Mall a.s., Metrostav a.s., Raiffeisenbank a.s., MasterCard ČR či Business for Breakfast.

Titulem Banka bez bariér 2011 se pyšní ČSOB

Mezi prvními, kteří se do ulic města Prahy vydali byl například prezident společnosti Metrostav a.s., Jiří Bělohlav, který ke své pondělní cestě říká: „Jsem sám se sebou spokojen, že jsem sebou říznul jenom jednou. Uvědomil jsem si, jak každá maličká bariéra může způsobit, že se vozíčkáři nikam nedostanou. Až budeme stavět chodníky, dám si na to pozor.“

„Je mi ctí přivítat v projektu Jedeme v tom s vámi osobnosti byznysu. Doufám, že vedení hlavního města Prahy uslyší hlas volající po intenzivnějším odstraňování bariér, hlas, který rezonuje napříč všemi vrstvami společnosti. Všem přístupné město je také jedním ze znaků vyspělosti společnosti, který vnímají návštěvníci ze zahraničí. Praha se přes zvýšené úsilí v posledních letech stále ještě nemůže chlubit svou přístupností, polovina veřejné dopravy je bariérová, což přináší cestujícím se sníženou možností pohybu značné komplikace,“ uvedl Erik Čipera, koordinátor projektu Jedeme v tom s vámi, s tím, že s potěšením přivítal podporu právě od českých představitelů komerční a mediální sféry.

Od prosince 2007 si svou cestu Prahou na vozíku vyzkoušelo více než 500 účastníků. Vedle veřejně známých osobností, např. Jiří Macháček, Táňa Fišerová, Michal Kocáb, Jaroslav Dušek, Daniel Hůlka, se do projektu zapojili i studenti Univerzity Karlovy či bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma.