Fiatu vzrostly čtyřnásobně zisky, děkovat může Chrysleru

Fiat

Fiat Zdroj: autorevue.cz

Nebýt Chrysleru, Fiat by skončil v červených číslech. Právě díky mimořádnému výkonu americké značky vzrostl zisk automobilky na 142 milionů eur za letošní druhé čtvrtletí (cca 3,7 miliardy korun). Za stejně období loni vykázala firma zisk 32 milionů eur. Chrysler však nečekaně zhoršil svůj výhled na celý letošní rok.

Bez zahrnutí Chrysleru by Fiat vykázal ztrátu 247 milionů eur. Chrysler byl v poslední době hlavním tahounem ziskovosti Fiatu a jeho vysoký růst v USA pomáhal smazat ztráty z Evropy.

Přes vynikající výsledky Chrysler zaskočil zhoršeným výhledem na celý letošní rok. Podle očekávání firmy by se letošní zisky měly pohybovat mezi 1,7 až 2,2 miliard dolarů. Přitom ještě nedávno automobilka počítala se ziskem přes 2,2 miliardy dolarů. Za celý rok počítá s prodejem 2,6 milionu vozů, dosavadní předpoklad byl o 100 tisíc vyšší.

Čistý zisk Chrysleru naopak stoupl na 507 milionů dolarů (9,9 miliardy korun) z 436 milionů loni. Chrysler tak vykázal zisk již osmé čtvrtletí za sebou. Prodej aut se zvýšil o deset procent, hlavně díky prodeji v USA, kde automobilka prodá 75 procent své produkce, napsaly agentury AP a Reuters.

Chrysler musel v roce 2009 požádat o bankrotovou ochranu a zachraňovala ho vláda. Poté získal pětinový podíl a kontrolu nad vedením podniku Fiat. Od té doby italská automobilka svůj podíl zvýšila až na současných 58,5 procenta. Zbývajících 41,5 procenta má zdravotní fond VEBA. Podle dohody z roku 2009 má ale Fiat opci na koupi akcií fondu.