Konec stávek? Lufthansa se dohodla s odbory

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Německá letecká společnost Lufthansa se dnes s odborovým svazem Verdi dohodla na nové kolektivní smlouvě pro pozemní pracovníky, která řeší zvyšování mezd a zaručení zhruba 33 tisíc pracovních míst. Informovala o tom agentura DPA. Dohoda, kterou by odboráři měli schválit do 14. května, tak odvrátila další hrozbu stávek.

Aerolinky zvýší zaměstnancům divizí Lufthansa Cargo, Lufthansa Technik a Lufthansa Systems platy o 4,7 procenta a společnosti Lufthansa AG o tři procenta. Nové smlouvy budou platit 26 měsíců, uvedl svaz Verdi v prohlášení.

Vyjednávací maraton o nových smlouvách trval tři týdny. Odbory původně požadovaly zvýšení mezd o 5,2 procenta a k prosazení svých požadavků uspořádaly varovné stávky. Před týdnem v pondělí musela kvůli protestům Lufthansa zrušit takřka 1700 letů, což zkomplikovalo cestu zhruba 150 tisíc pasažérů. Odpadlo také několik letů spojujících německá města s Prahou.

Lufhansa prochází restrukturalizací, během které se chystá propustit ještě 6500 zaměstnanců v administrativě. Spolu s dalšími opatřeními by to dopravci mělo pomoci ušetřit 1,5 miliardy eur.