Kvalita pohonných hmot se podle ČOI v srpnu zhoršila jen u LPG

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Kvalita pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku se v srpnu proti předchozímu měsíci mírně zhoršila, vyplývá z informací České obchodní inspekce (ČOI). Při jejích kontrolách nevyhovělo 1,5 procenta paliv, v červenci to bylo 0,9 procenta. Správnou jakost v srpnu neměly tři vzorky LPG z celkem 203 odběrů pohonných hmot. Benzin a nafta byly v pořádku.

V srpnu kontrolou neprošly tři vzorky LPG ze severní Moravy. „Dva z nich opět obsahovaly nadlimitní množství síry a jeden mohl obsahovat nežádoucí příměsi, což se projevilo nižším oktanovým číslem,“ uvedla Ivana Divišová z oddělení komunikace a styku s veřejností ČOI.

LPG s vyšším než povoleným obsahem síry inspekce u benzinových pump objevuje opakovaně, v červenci měly ale po několika měsících všechny odběry předepsanou kvalitu.

Jakostní normy tak v srpnu nesplnilo 12,5 procenta z odběrů LPG. Inspekce zakázala prodávat víc než 7400 litrů LPG za téměř 131 tisíc korun.

Dlouhodobě se kvalita zlepšuje

Bez nedostatků byly v srpnu stejně jako u benzinu a nafty všechny vzorky směsného paliva, biopaliva, stlačeného zemního plynu CNG a Etanolu E85.

„I přes tyto dobré výsledky u ostatních pohonných hmot kontroly ČOI pokračují dalšími odběry vzorků, včetně prověřování motorových paliv na základě podnětů od spotřebitelů,“ poznamenala ČOI.

Podíl nekvalitních pohonných hmot na trhu se v posledních letech snižuje. Ještě v roce 2010 činil 7,9 procenta, loni to bylo 2,9 procenta.

V loňském roce udělila ČOI za prodej nekvalitních paliv pokuty za 11,8 milionu korun, v letošním prvním pololetí nabyly právní moci pokuty provozovatelům benzinek ve výši 6,3 milionu korun.