Leo Express představil své nové vlaky, do akce mají jít příští rok

Sirius

Sirius Zdroj: Leo Express

Sirius
Sirius
Sirius
Sirius
Sirius
6
Fotogalerie

Soukromý železniční dopravce Leo Express nasadí nové vlaky s názvem Sirius od čínského výrobce CRRC do provozu v příštím roce. Ve středu je společnost doveze do Evropy a následně pošle na testovací okruh ve Velimi k ověření pro provoz na středoevropské železnici. Dopravce přiveze první tři vlaky, zároveň má opci na dalších 30. V případě uplatnění opce za vlaky zaplatí pět miliard korun.

Podnik chce vlaky využívat na českých i mezinárodních linkách. Vlaky od největšího světového výrobce mají vzhled i prostorové uspořádání, které si vytvořila a navrhla sama společnost. Ve vlacích také bude český zabezpečovací systém. Podle výkonného ředitele Leo Expressu Petera Köhlera vychází z dosavadních zkušeností společnosti na české železnici.

Vlaky mají nízkopodlažní přístup a ukládací prostor pro zavazadla. Součástí vozů jsou dětské oddíly a různé přepravní třídy. Všechny koupené vlaky jsou takzvaně hybrid-ready, což znamená, že by měly být schopny jezdit kdekoliv na středoevropské železnici.

Leo Express nyní provozuje na svých dálkových tratích pět souprav Stadler Flirt. Kromě vlaků CRRC se vozový park brzy rozroste o další vozy. Dopravce nyní dokončuje úpravy na 15 motorových jednotkách typu LINT, které si pronajal od výrobce Alstom. Nasadí je na tratích na Pardubicku a Zlínsku od letošního prosince. Nyní poptává další nové vlaky pro provoz na Olomoucku či v Praze.

Leo Express přepravil v prvním pololetí letošního roku 1,25 milionu cestujících, meziročně zhruba o půl milionu více. Obrat společnosti činil téměř půl miliardy korun, což je meziroční nárůst asi o 185 milionů Kč. V roce 2018 společnost vykázala zisk 2,5 milionu korun a poprvé od svého vzniku se tak dostala ze ztrátového hospodaření.