Letiště má za sebou rekordní prázdniny, ČSA po letech nabírají dech

Provoz na pražském letišti

Provoz na pražském letišti Zdroj: E15 Stepan Bruner

Vedení pražského letiště si může oddechnout. Hlavní sezona v podobě letních prázdnin se vydařila, během července a srpna počet cestujících přibýval tempem, jaké letiště za poslední dva roky nezažilo. Podle údajů, které má deník E15 k dispozici, prošlo v červenci branami letiště o 5,5 procenta meziročně více cestujících, v srpnu se tempo zvýšilo dokonce na 6,7 procenta.

Právě srpen tak dokázal zvrátit kumulovaný vývoj letošního roku do plusových čísel. Celkem Letiště Praha odbavilo od ledna do srpna 7,4 milionu cestujících, o jedno procento více než loni. Až do dubna totiž cestujících ubývalo.

„Přepravní výsledky potvrzují náš předpoklad mírného meziročního nárůstu pro celý letošní rok. Trvale nám roste počet lokálních cestujících, tedy těch, kteří z Prahy odlétají nebo je pro ně cílem jejich cesty. Letos očekáváme rekordní počet těchto pasažérů, zároveň registrujeme oživení v přepravě transferových cestujících,“ sdělil deníku E15 ředitel letiště Jiří Pos.

Pro letošek letiště očekává zhruba dvouprocentní přírůstek počtu cestujících ve srovnání s loňskem. To by znamenalo znovu těsné prolomení hranice jedenácti milionů pasažérů. Ke svému nejlepšímu roku má ale letiště stále daleko – v roce 2008 totiž odbavilo 12,6 milionu cestujících.

V dalších letech pak doplatilo na krizi v letecké dopravě a cestovním ruchu a především na tristní situaci dominantního dopravce, tedy Českých aerolinií. Ty však po letech osekávání své sítě letos opět nabírají dech. Pomáhá jim k tomu partnerství s Korean Air.

Cestující na Letišti Praha v období prázdnin
Pocet cestujících (v tisících) Mezirocní změna (v procentech)
Červenec 1250 5,5
Srpen 1282 6,7
Prázdniny celkem 2532 6,1
Leden až srpen 7391 1