Letiště Praha obnovilo po několika hodinách odbavování cestujících

Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla Zdroj: Tomeš Michael / E15

Odbavování na pražském letišti mělo v pátek asi 3,5 hodiny částečný výpadek, kvůli kterému byly kontroly pomalejší. Výraznější problémy letiště nezaznamenalo. Sdělila to mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Podle letiště šlo o celosvětový problém. Globální výpadek systému na check-in dnes hlásila i letiště v Londýně, Sydney, Budapešti či Curychu.

„Dnes v 10:40 vypadl systém na check-in odbavení na globální úrovni. Odbavení se časově prodlužuje a mohou se tvořit fronty. Problém není na straně Letiště Praha. Děkujeme za pochopení a za trpělivost,“ uvedla dopoledne Divíšková. Následně upřesnila, že systém i přes částečný výpadek nadále fungoval, odbavení však bylo pomalejší. Po 14:15 letiště na twitteru oznámilo, že systém pro odbavení už funguje naplno. „K žádným výraznějším komplikacím nedošlo,“ podotklo letiště.

Provoz tak dnes na letišti i přes problémy zastaven nebyl, na rozdíl od situace při výpadku jiného systému, který nastal 15. června. Tehdy vypadl systém Top Sky používaný Řízením letového provozu (ŘLP) pro vedení příletů a odletů na letišti. Pražské letiště proto na několik desítek minut zastavilo všechny plánované odlety, povoleny byly pouze přílety spojů, které už do Prahy mířily.

Poplach na pražském letišti, 12. dubna 2022

Video placeholde
• Blesk.cz - David Malík