Letiště Praha roste díky charterům, zájem o pravidelné lety ochabuje

Letiště Václava Havla Praha

Letiště Václava Havla Praha Zdroj: E15 Stepan Bruner

Pražské Letiště Václava Havla se po prázdninovém úbytku pasažérů vrátilo v září k růstu, když meziročně odbavilo o jedno procento více cestujících. Od opětovného pádu do červených čísel jej zachránily nízkonákladoví a charteroví dopravci.

Zásadní vliv měl především návrat Egypta mezi oblíbené dovolenkové destinace. Nepravidelných linek, které v Praze zajišťuje téměř výhradně Travel Service, využilo o jedenáct procent rekreantů více než loni. Naopak ztrácejí velcí síťoví dopravci. „Vedle Egypta byly v září zeměmi s nejvyšším nárůstem počtu cestujících Řecko, Itálie a Velká Británie,“ řekl deníku E15 předseda představenstva Letiště Praha Jiří Kraus.

Vyšší zájem o letecké dovolené potvrzují i zástupci cestovek. Například CK Fischer uvádí za uplynulé léto pětinové zvýšení poptávky. „Největší nárůst jsme zaznamenali u řeckých ostrovů, Turecka a Španělska. Na skvělá čísla se již dostal i Egypt, který se výrazně lépe než loni prodává i do zimních měsíců,“ uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Oživení trhu leteckých dovolených je přitom patrné i při odhlédnutí od Egypta. Lety k Rudému moři se loni na přelomu srpna a září zadrhly kvůli tamním nepokojům, takže zářijová základna je poměrně nízko.

Letošní cíl letiště nenaplní

Chartery rostly celé letošní třetí čtvrtletí, což je jejich hlavní sezona. V červenci to bylo o tři procenta, v srpnu téměř o deset. Podobné výsledky hlásí i letiště v Brně, které na charterech od května do srpna odbavilo o 14 procent více cestujících než loni. Nejčastěji se z moravské metropole létalo do turecké Antalye.

V Praze ale rozhodně nemohou nad výsledky třetího čtvrtletí jásat. Hlavní byznys v podobě pravidelných letů totiž oproti prvnímu pololetí vadne. Začíná být zřetelné, že cíl v podobě celoročního růstu počtu pasažérů o dvě procenta nebude naplněn. Až do června přitom Ruzyně dvouprocentní plán překračovala. Od ledna do konce září prošlo letištěm 8,65 milionu pasažérů, což nepředstavuje ani jednoprocentní růst.